ßßß Cookit - przepis na Aksamitna zupa-krem z pieczarek

Aksamitna zupa-krem z pieczarek

nazwa

Wykonanie

Pieczarki mogłabym jeść równie często jak makaron. Uwielbiam je, w każdej postaci. Najbardziej cieszy mnie, kiedy występują w roli głównej, ale też nie pogardzę, kiedy stanowią dodatek. Zawsze nadają fantastycznego smaku potrawom. Kremowa zupa z pieczarek należy do mojej czołówki. Doskonale rozgrzewa za sprawą aromatycznych przypraw i cieszy aksamitnym smakiem. Proponuję podawać ją z paluszkami grissini lub groszkiem ptysiowym . Przepis jest mój, zatem nie podaję źródła. Wybaczcie, że pokazuję tylko jedno zdjęcie i w dodatku kiepskie, ale nie mogłam zrobić więcej - znikała błyskawicznie!
Składniki:
- ugotowany rosół (najlepiej drobiowy) wraz z warzywami,
- 500-600 g pieczarek,
- 2 cebule,
- mąka do zagęszczenia,
- śmietana,
- 1 łyżeczka masła, 1 łyżeczka oleju,
- przyprawy Prymat: sól, pieprz czarny mielony, cukier, czosnek granulowany,
- dodatkowo: posiekana natka pietruszki.
Do przygotowania tej zupy bardzo przyda się rosół - każda jego ilość jest ważna. Może być z poprzedniego dnia, albo ugotowany specjalnie na potrzeby zupy. Warto też zachować warzywa, ale o tym za chwilę (w celu nadania smaku i zagęszczenia zupy).
Pieczarki myjemy, kroimy na plasterki i podsmażamy na oleju i maśle. Po odparowaniu wody dodajemy pokrojone w kostkę cebule (można także zrobić odwrotnie - najpierw podsmażyć cebulę, a do niej dodać pieczarki). Pod koniec smażenia przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe pieczarki wraz z warzywami i szklanką rosołu blendujemy na gładką masę. Całość dodajemy do gotującego się rosołu (czystego, bez mięsa i warzyw). Gotujemy przez 10-15 minut, do połączenia smaków. Pod koniec można zagęścić mąką (jeśli zupa jest dostatecznie gęsta - pominąć) i zaprawić śmietaną. Przyprawić do smaku (moja zupa jest pikantna). Można podać z dodatkiem posiekanej natki pietruszki (ja pominęłam). Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/10/aksamitna-zupa-krem-z-pieczarek.html