ßßß Cookit - przepis na Odchudzone pierogi? Orkiszowe ze śliwkami!

Odchudzone pierogi? Orkiszowe ze śliwkami!

nazwa

Wykonanie

Próbowaliście kiedyś odchudzić pierogi? Mi się to zdarzyło po raz pierwszy. Mężuś na diecie, więc trzeba kombinować :) Okazuje się, że mąka orkiszowa, oprócz niższej zawartości kalorycznej (w 100g - 316 kcal, więcej białka i mniej węglowodanów niż w mące pszennej), ma bardzo cenne właściwości zdrowotne. Obniża poziom cholesterolu we krwi, poprawia wygląd skóry, paznokci i włosów, poprawia zapamiętywanie, zwiększa odporność organizmu, a także korzystnie działa na alergie i dolegliwości przewodu pokarmowego. Mało tego, ma działanie przeciwnowotworowe oraz wzmacnia serce i układ nerwowy. To tylko część cudownych właściwości orkiszu. Po więcej zapraszam na stronę internetową . Wracając do pierogów - ich smak jest trochę inny (co nie znaczy gorszy!) i idealnie komponuje się ze śliwkowym nadzieniem. Nie wiem jak inne owoce, ale śliwki z mąką orkiszową smakują doskonale. Polecam Wam takie pierogi nie tylko ze względu na właściwości, lecz przede wszystkim - smak!
Składniki na ciasto - identyczne jak na idealne ciasto pierogowe, jedyną różnicą jest zastąpienie mąki pszennej orkiszową:
- 3 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
- 1 szklanka gorącej wody,
- 1 jajko,
- niecała łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka oleju.
Składniki na farsz:
- umyte i wypestkowane śliwki,
- cukier.
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misie miksera i mieszamy na najniższych obrotach. Ciasto przekładamy na blat i krótko zagniatamy. Podsypujemy mąką. Dzielimy na mniejsze placki (pozostałą część ciasta owijamy folią i odstawiamy na bok), które rozwałkowujemy, a następnie za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Na każdym z nich układamy śliwkę (można pokroić lub położyć dwie całe połówki) i posypujemy cukrem (wg uznania). Starannie lepimy pierogi, a następnie z brzegów tworzymy wzorki (można posłużyć się widelcem). Wrzucamy do wrzącej, osolonej wody, delikatnie mieszamy. Gotujemy 3-4 minuty od wypłynięcia (lub krócej, jeśli ciasto jest cienkie). Można polać roztopionym masłem lub pominąć (u nas wersja maksymalnie odchudzona, zatem i masło nie wchodziło w grę :) ). Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/08/odchudzone-pierogi-orkiszowe-ze-sliwkami.html