Wykonanie
Czy wiecie jak niesamowite działanie ma curry? A dokładniej kurkumina, która jest głównym składnikiem
przyprawy. Nie dość, że wspaniale smakuje, to jeszcze hamuje rozwój komórek nowotworowych. Dodawanie jej do potraw może także zmniejszać ryzyko choroby Alzheimera. Kurkumina posiada bowiem właściwości antyrakowe, antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwutleniające i przeciwzapalne. U nas
curry jest dodawane do wielu potraw. Dziś proponuję kolejną wariację na temat
kurczaka curry - w bardzo smacznej odmianie!
Składniki:- ok. 400 g
piersi z kurczaka,- 1
cebula,- 1 średnia
marchew,- 1 mała
pietruszka,- 3 płaskie łyżki
oliwy z oliwek,-
przyprawy: 1 łyżeczka
curry Prymat, 1/4 łyżeczki
czosnku granulowanego Prymat, 1 łyżeczka
soli ziołowej Prymat, 1/2 łyżeczki
bazylii Prymat, 1/2 łyżeczki
oregano Prymat, 1 łyżeczka granulowanych strąków
papryczki chili,- dodatkowo: 1 torebka ugotowanego
ryżu.
Mięso myjemy, kroimy na większą kostkę.
Marchew i
pietruszkę obieramy, kroimy w słupki (niezbyt grube).
Cebulę kroimy w kosteczkę. Przygotowujemy marynatę:
oliwę z oliwek mieszamy z
przyprawami.
Mięso i warzywa zalewamy marynatą, dokładnie mieszamy, a następnie wstawiamy do lodówki na min. godzinę. Po ok. 40-50 minutach rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Mięso z warzywami umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 20-30 minut, do miękkości
mięsa i warzyw. Podajemy z
ryżem. Smacznego!