ßßß Cookit - przepis na No co z tym ryżem?

No co z tym ryżem?

nazwa

Wykonanie

Dziś jest dziwny dzień. Miałam nie gotować, w końcu jest jeszcze trochę zupy kukurydzianej . Jest syta, więc po co drugie danie - myślałam. Wyjątkowo po godzinie dopadł mnie głód. I bliżej nieokreślona potrzeba ugotowania czegoś NATYCHMIAST. Bez konkretnego pomysłu, z lodówką pełną warzyw od Dziadków, zabrałam się za danie, które po 30 minutach wywołało u mnie cudowne uczucie sytości. A zapach w kuchni... obłędny. Wniosek jest jeden - w krótkim czasie, z dodatkiem ryżu i bez konkretnego pomysłu można zrobić naprawdę fantastyczny obiad.
Składniki:
- 1 torebka ugotowanego ryżu,
- 1 papryka czerwona,
- 1 pomidor,
- 1 średniej wielkości por,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- przyprawy Prymat: papryka ostra granulowana, 2 łyżeczki curry, sól ziołowa, pieprz mielony, czosnek granulowany, bazylia, oregano,
- 1 łyżeczka oleju,
- 2 łyżeczki domowej jarzynki rozpuszczonej w 3/4 szklanki wody.
Na łyżeczce oleju podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Solimy. Po chwili dodajemy pokrojoną w bardzo cienkie plasterki paprykę, pomidory w kostkę, pora w talarki, marchew i pietruszkę w cienkie słupki. Całość posypujemy curry, solą ziołową i pieprzem. Dolewamy rozpuszczoną w wodzie domową jarzynkę. Przykrywamy pokrywką, dusimy do miękkości warzyw (ok. 10 minut). Po tym czasie przyprawiamy do smaku, a następnie dodajemy torebkę ugotowanego ryżu. Dokładnie mieszamy, dusimy jeszcze chwilę (1-2 minuty) i gotowe. Mój ryż nie był ugotowany na sypko, ale to też ma swój urok. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/07/no-co-z-tym-ryzem.html