ßßß Cookit - przepis na Ryba w cebuli z dodatkiem ketchupu

Ryba w cebuli z dodatkiem ketchupu

nazwa

Wykonanie

Z tego przepisu jestem niesamowicie dumna. Jak już zdążyliście zauważyć - mój blog jest ubogi w ryby. To pierwszy przepis z ich udziałem, stąd moja rozpierająca duma :). Taki stan rzeczy wynika z faktu, że ryba jest u nas rzadkim gościem, bo nie ma na nią chętnych ;). Dzięki temu przepisowi zmieniło się dużo. Ryba zaczęła nam smakować. I to jak! Przepis dostałam od Cioci, ale dokonałam kilku drastycznych zmian :). W oryginale ryba była bardzo łagodna, bez dodatku pieprzu. My preferujemy ostrzejsze smaki, stąd moja modyfikacja. Oczywiście wybór należy do Was. I jeszcze jedno - danie powstało na prośbę jednej ze stałych Czytelniczek mojego bloga ;). Mam nadzieję, że udało mi się sprostać Jej oczekiwaniom :)
Składniki (na małe naczynie - u mnie żaroodporne 16x25 cm):
- 2 płaty ryby (u mnie dorsz),
- sól,
- 1 jajko,
- mąka do panierowania,
- olej do smażenia,
- 5-6 cebul,
- sól, pieprz, papryka słodka Prymat,
- ketchup pikantny (lub łagodny),
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego.
Rybę kroimy na mniejsze kawałki (jeśli jest zamrożona, należy rozmrozić i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym), solimy i odstawiamy na chwilę. Jajko rozbijamy, roztrzepujemy. Na drugim talerzu sypiemy mąkę pszenną. Rybę panierujemy - w jajku i mące, a następnie smażymy na oleju na złoto-brązowy kolor. Układamy na dnie naczynia żaroodpornego.
Przygotowujemy resztę: cebule obieramy, kroimy na pół, a połówki na półplasterki. Na 1-2 łyżkach oleju podsmażamy pokrojone cebule, posypujemy solą, pieprzem i papryką słodką (ok. 1/2 łyżki). Dusimy do miękkości na małym ogniu, najlepiej pod przykryciem (należy uważać, by się nie przypaliła!). Pod koniec dodajemy ketchup (3-4 łyżki) oraz koncentrat. Mieszamy.
Rybę przykrywamy cebulowym farszem. Zostawiamy do ostygnięcia. Oczywiście można jeść od razu, ale najlepiej smakuje na zimno. Rybę w cebuli warto zrobić dzień wcześniej, by smaki lepiej się "przegryzły". Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/12/ryba-w-cebuli-z-dodatkiem-ketchupu.html