ßßß
 
            
         Składniki (na małe naczynie - u mnie żaroodporne 16x25 cm):- 2 płaty ryby (u mnie dorsz),- sól,- 1 jajko,- mąka do panierowania,- olej do smażenia,- 5-6 cebul,- sól, pieprz, papryka słodka Prymat,- ketchup pikantny (lub łagodny),- 1 łyżka koncentratu pomidorowego.Rybę kroimy na mniejsze kawałki (jeśli jest zamrożona, należy rozmrozić i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym), solimy i odstawiamy na chwilę. Jajko rozbijamy, roztrzepujemy. Na drugim talerzu sypiemy mąkę pszenną. Rybę panierujemy - w jajku i mące, a następnie smażymy na oleju na złoto-brązowy kolor. Układamy na dnie naczynia żaroodpornego.
Składniki (na małe naczynie - u mnie żaroodporne 16x25 cm):- 2 płaty ryby (u mnie dorsz),- sól,- 1 jajko,- mąka do panierowania,- olej do smażenia,- 5-6 cebul,- sól, pieprz, papryka słodka Prymat,- ketchup pikantny (lub łagodny),- 1 łyżka koncentratu pomidorowego.Rybę kroimy na mniejsze kawałki (jeśli jest zamrożona, należy rozmrozić i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym), solimy i odstawiamy na chwilę. Jajko rozbijamy, roztrzepujemy. Na drugim talerzu sypiemy mąkę pszenną. Rybę panierujemy - w jajku i mące, a następnie smażymy na oleju na złoto-brązowy kolor. Układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Przygotowujemy resztę: cebule obieramy, kroimy na pół, a połówki na półplasterki. Na 1-2 łyżkach oleju podsmażamy pokrojone cebule, posypujemy solą, pieprzem i papryką słodką (ok. 1/2 łyżki). Dusimy do miękkości na małym ogniu, najlepiej pod przykryciem (należy uważać, by się nie przypaliła!). Pod koniec dodajemy ketchup (3-4 łyżki) oraz koncentrat. Mieszamy.
Przygotowujemy resztę: cebule obieramy, kroimy na pół, a połówki na półplasterki. Na 1-2 łyżkach oleju podsmażamy pokrojone cebule, posypujemy solą, pieprzem i papryką słodką (ok. 1/2 łyżki). Dusimy do miękkości na małym ogniu, najlepiej pod przykryciem (należy uważać, by się nie przypaliła!). Pod koniec dodajemy ketchup (3-4 łyżki) oraz koncentrat. Mieszamy. Rybę przykrywamy cebulowym farszem. Zostawiamy do ostygnięcia. Oczywiście można jeść od razu, ale najlepiej smakuje na zimno. Rybę w cebuli warto zrobić dzień wcześniej, by smaki lepiej się "przegryzły". Smacznego!
Rybę przykrywamy cebulowym farszem. Zostawiamy do ostygnięcia. Oczywiście można jeść od razu, ale najlepiej smakuje na zimno. Rybę w cebuli warto zrobić dzień wcześniej, by smaki lepiej się "przegryzły". Smacznego!
