ßßß Cookit - przepis na Wytrawny warkocz z ciasta francuskiego

Wytrawny warkocz z ciasta francuskiego

nazwa

Wykonanie

Tego typu przekąski mogą być podane zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można zabrać je do pracy, albo podać w trakcie przyjęcia lub codziennej kolacji. Ciasto francuskie jak zwykle znakomicie spełnia swoją rolę. Można dopasować do niego ulubione dodatki i za każdym razem będzie smakowało inaczej. Zachęcam do eksperymentów :)
Składniki:
- 1 arkusz gotowego ciasta francuskiego,
- ulubione dodatki, np: ajwar do posmarowania, pieczarki, cebula, 1/2 małej czerwonej papryki, mozzarella, 3 plasterki szynki,
- żółtko lub całe jajko do posmarowania,
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka ostra,
- olej do podsmażenia.
Na początku podsmażamy dokładnie umyte i pokrojone na plasterki pieczarki (na łyżce oleju). Przyprawiamy do smaku. Ciasto francuskie rozwijamy. Nożem z falbanką (do faworków) lub zwykłym tworzymy paski na dłuższych bokach, pamiętając o pozostawieniu nienaruszonego środka na nadzienie (jak na zdjęciach). Środek smarujemy lekko ajwarem, układamy plasterki szynki, paprykę (pokrojoną w drobną kostkę), podsmażone pieczarki, cebulę (surową, pokrojoną na cieniutkie plasterki). Posypujemy solą, papryką ostrą, bazylią i oregano. Lekko posypujemy startą mozzarellą.
Wycięte paseczki składamy do środka - na przemian. Smarujemy lekko roztrzepanym jajkiem (lub samym żółtkiem) i posypujemy startą mozzarellą. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do zarumienienia (ok. 15-20 minut). Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2014/04/wytrawny-warkocz-z-ciasta-francuskiego.html