Wykonanie
Sosy do
makaronów (i nie tylko), to podstawa w mojej kuchni. Tego typu dania mogłabym jeść codziennie. Dziś prezentuję kolejną wariację na temat
sosu pieczarkowego. Kiedyś pokazywałam Wam
sos pieczarkowy z
tymiankiem, dziś zupełnie inna wersja. Oba sosy zrobione są z
pieczarek, a tak różne. Polecam :)

Składniki:- ok. 250 g
pieczarek,- 3 szklanki rosołu,- 1 duża
cebula,- 2 łyżki
serka śmietankowego (topionego),-
koperek (posiekany),- 1 łyżeczka
masła do smażenia,-
przyprawy:
sól,
pieprz,
cukier,-
mąka ziemniaczana.W garnku podgrzewamy rosół. Na patelni rozpuszczamy
masło, a następnie podsmażamy dokładnie umyte i pokrojone w cienkie plasterki
pieczarki. Gdy odparuje z nich
woda, dodajemy pokrojoną w kostkę
cebulę. Podsmażamy. Do garnka z rosołem dodajemy
pieczarki z
cebulą. Przyprawiamy do smaku. Dodajemy
serek, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Sos zagęszczamy
mąką ziemniaczaną - do pożądanej konsystencji. Dodajemy posiekany
koperek. Podajemy - najlepiej z
makaronem lub kluskami kładzionymi - do
mięsa, bądź jako samodzielne danie. Smacznego!
