ßßß Cookit - przepis na Kremowy sos pieczarkowy

Kremowy sos pieczarkowy

nazwa

Wykonanie

Sosy do makaronów (i nie tylko), to podstawa w mojej kuchni. Tego typu dania mogłabym jeść codziennie. Dziś prezentuję kolejną wariację na temat sosu pieczarkowego. Kiedyś pokazywałam Wam sos pieczarkowy z tymiankiem, dziś zupełnie inna wersja. Oba sosy zrobione są z pieczarek, a tak różne. Polecam :)
Składniki:
- ok. 250 g pieczarek,
- 3 szklanki rosołu,
- 1 duża cebula,
- 2 łyżki serka śmietankowego (topionego),
- koperek (posiekany),
- 1 łyżeczka masła do smażenia,
- przyprawy: sól, pieprz, cukier,
- mąka ziemniaczana.
W garnku podgrzewamy rosół. Na patelni rozpuszczamy masło, a następnie podsmażamy dokładnie umyte i pokrojone w cienkie plasterki pieczarki. Gdy odparuje z nich woda, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażamy. Do garnka z rosołem dodajemy pieczarki z cebulą. Przyprawiamy do smaku. Dodajemy serek, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Sos zagęszczamy mąką ziemniaczaną - do pożądanej konsystencji. Dodajemy posiekany koperek. Podajemy - najlepiej z makaronem lub kluskami kładzionymi - do mięsa, bądź jako samodzielne danie. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2015/06/kremowy-sos-pieczarkowy.html