ßßß Cookit - przepis na CIASTO Z RICOTTĄ

CIASTO Z RICOTTĄ

nazwa

Wykonanie

Ciasta z serami są mega smaczne :-) Dziś pokażę Wam ciasto, które w sumie mi nie wyszło pod względem wizualnym, ale jak najbardziej było pyszne. Mój błąd polegał na tym, iż użyłam serka ricotta o konsystencji serka homogenizowanego i nie za cienko rozwałkowałam ciasto. Ale nawet mimo tych błędów placek znikał i nikt nie narzekał ;-)
Na ciasto - tortownica 26 cm:
400 g mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
2 jaja
150 g cukru
200 g masła rozpuszczonego
szczypta soli
skórka otarta z cytryny
Na nadzienie:
500 g ricotty
1 kieliszek rumu
1 jajo
100 g cukru
cukier puder do posypania
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy masło i skórkę cytrynową - dodajemy do mąki i zagniatamy na gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na dwa placki - jeden większy i jeden mniejszy. Dużym plackiem wykładamy formę. Ricottę mieszamy z cukrem, rumem i jajem - wykładamy na ciasto w formie. Na wierzchu układamy mniejszy placek i zaklejamy brzegi ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Podajemy posypane cukrem pudrem.
SMACZNEGO :-)
Źródło:http://peggiwkuchni.blogspot.com/2012/11/ciasto-z-ricotta.html