Wykonanie
Miał być zwykły placek, ale okazało się, iż zgromadziłam wszystkie rodzaje mąk poza pszenną. Postanowiłam więc pomieszać
mąkę kukurydzianą z krupczatką, a
jabłka zastąpić
śliwkami. I wyszło pysznie :-)Blacha 40x151 szklanka
mąki kukurydzianej1 szklanka
mąki krupczatki4
jaja1 szklanka
cukru demerara50 g
margaryny2 łyżeczki
proszku do pieczeniaok 20
śliweksólW małym rondelku rozpuszczamy
margarynę.
Żółtka oddzielamy od
białek.
Białka z dodatkiem szczypty
soli ubijamy na sztywną pianę - odstawiamy.
Żółtka ucieramy z
cukrem, dodajemy przestudzoną
margarynę i dalej ubijamy.Stopniowo dodajemy
mąki z
proszkiem do pieczenia. Powstanie ciasto o konsystencji mokrego zbitego piachu. Można dodać troszkę
wody (ale naprawdę troszkę) aby składniki się dobrze wymieszały.Do powstałego ciasta (konsystencja grudek) dodajemy pianę z
białek i delikatnie mieszamy przy pomocy łyżki. Ciasto powinno być gładkie ale dość gęste.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy 2/3 ciasta, wyrównujemy. Na ciasto układamy
śliwki (lub inne
owoce). Ja mam
śliwki już wypestkowane ;-) Na warstwę ze
śliwkami wykładamy pozostałą część ciasta - wyrównujemy powierzchnię.Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Studzimy.Podajemy polane
czekoladą lub posypane
cukrem pudrem wymieszanym z
cynamonem.SMACZNEGO :-)