Wykonanie
Ciasto ze
śliwkami czas upiec :) Muszę Wam powiedzieć, iż absolutnie nie mam ręki do ciast... Jedyne które wychodzi mi perfekcyjnie to
tarta. A ponieważ jestem bardzo uparta spróbowałam zrobić najbardziej klasyczną wersję z tymi wdzięcznymi
owocami. Wyszło bardzo dobre :) co prawda część
śliwek opadła mi do środka, ale nie miało to jakiegoś znaczenia.
Składniki:- 250 g
margaryny- 1,5 szklanki
cukru- 2
jajka- 2 szklanki
mąki- 1 łyżka esencji waniliowej- pół kg
śliwek-
cynamon- 2 łyżki
proszku do pieczeniaPrzygotowanie:1.
Śliwki do ciasta myjemy, pozbawiamy pestek i dzielimy na pół.2.
Margarynę w temperaturze pokojowej wrzucamy do miski i miksujemy razem z
cukrem na wysokich obrotach ok. 3 min.3. Następnie wbijamy 2
jajka w odstępach ok. 1 min. i wlewamy łyżkę esencji waniliowej4. Na sam koniec dodajemy 2 szklanki
mąki wraz z
proszkiem do pieczenia.
5. Ciasto powinno wyjść dość gęste.6. Tortownicę o śr. 26 cm smarujemy
masłem i oprószamy
mąką. Wlewamy ciasto i układamy
śliwki.
7. W szklance mieszamy 1 łyżeczkę
cukru i 1 łyżkę
cynamonu następnie rozsypujemy na
śliwki.8. Nastawiamy piekarnik na opcję góra/dół do 180 stopni i pieczemy ok godziny.9. Całość dekorujemy
cukrem pudrem i świeżą
miętą.SMACZNEGO