Wykonanie
Brokuł - ten zielony krewniak
kalafiora jest w naszym
kraju coraz popularniejszy - i słusznie, ma bowiem mnóstwo wartości odżywczych, witamin i
soli mineralnych, ponadto jest niskokaloryczny. Choć ich smakiem możemy się delektować praktycznie przez cały rok, warto jeść dużo
brokułów właśnie teraz, kiedy są najtańsze i najsmaczniejsze.W rankingach
warzyw i owoców są na pierwszym miejscu pod względem mocy w przeciwdziałaniu rakowi. Naprawdę warto jeść
brokuły! A teraz moja ulubiona
sałatka z
brokułem.
(przepis braci Kuroniów)1 duży
brokuł (500g)4
jajka2
pomidorySzczypior3 ząbki
czosnku1 łyżka
majonezu3 łyżki
jogurtu naturalnegoSól,
pieprzBrokuła podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie do miękkości (ale żeby nie był ciapowaty, ma być lekko miękki i jędrny).
Jajka ugotować na twardo, obrać, wystudzić. Przygotować sos:
jogurt wymieszać z
majonezem i dodać posiekany
czosnek. Doprawić
solą i
pieprzem, można dodać nieco
cukru. Do salaterki nałożyć
brokuły,
jajka pokrojone w ćwiartki i
pomidory pokrojone w ósemki. Całość polać
sosem czosnkowym i posypać
szczypiorkiem.