Wykonanie
Sezon na
młodą kapustę trwa, dzisiaj przepis na dietetyczną ale bardzo smaczną
młodą kapustę z
mięsem drobiowym. Można zajadać samą, z ciemnym
chlebem lub z
ziemniakami.

główka
młodej kapusty1/2 litra
wody1
pierś z kurczaka15dag
polędwicy drobiowejpęczek
zieleniny (
pietruszka do
wywaru)
marchewkacebuladomowy
przecier pomidorowy2 łyżki
kaszy jęczmiennej1 łyżka
śmietany 12%1 łyżka
jogurtu naturalnegosól,
pieprzkoperekszczypiorekDo gotującej
wody wrzucić pęczek
zieleniny, startą na tarce
marchewkę, pokrojoną
cebulę i pokrojoną
pierś z kurczaka. Pogotować aż powstanie
wywar, dodać pokrojoną
kapustę,
polędwicę drobiową,
przecier pomidorowy oraz
kaszę, gotować do miękkości. Wyjąć
zieleninę. Dosmakować całość
śmietaną,
jogurtem,
solą i
pieprzem. Na koniec posypać
koperkiem i
szczypiorkiem.
