ßßß Cookit - przepis na Cukinia lub bakłażan z grilla

Cukinia lub bakłażan z grilla

nazwa

Wykonanie

Przy okazji grilla, warto na ruszt dołożyć warzywa. U nas, jest to najczęściej cukinia.
2 szt. młodej cukinii (lub bakłażana)
sól, pieprz
tymianek, oregano lub zioła prowansalskie
oliwa z oliwek
1 ząbek czosnku
Cukinie/ bakłażany pokroić na plastry grubości około 0,5-1 cm. Posypać solą.
Po pół godzinie opłukać z soli, nadmiar soku wytrzeć papierowym ręcznikiem.
Do szerokiego naczynia wlać oliwę, dodać tymianek i oregano lub zioła prowansalskie, pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dołożyć plastry cukinii, wymieszać i odstawić na ok. 15 minut.
Grillować (lub smażyć na patelni grillowej) do lekkiego zarumienienia .
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2012/06/cukinia-lub-bakazan-z-grilla.html