Wykonanie
Słodki chlebek
drożdżowy wychodzi wilgotny, miękki i lekko słodki - w sam raz do
dżemu czy słodkich past na kanapki. Dobrze smakuje również sam, bez dodatków.Znika bardzo szybko, na szczęście udało mi się zrobić zdjęcie ostatniego kawałka;).Zrobiony z tego przepisu, ale pozmieniałam trochę proporcje składników ;). Piekłam go w automacie do
chleba (na środku trochę się zapadł), ale można go również wyrobić ręcznie, odstawić do wyrośnięcia i upiec w długiej keksówce w piekarniku. A gdy dodamy więcej
cukru, otrzymamy trochę inną wersję
ciasta drożdżowego.Składniki:500 g
mąki /(dałam 400 g
mąki pszennej + 70 g
mąki pszennej razowej)2,5 dag świeżych
drożdży2
jajka1/4 kostki masła/ (dałam 4 łyżki
oleju)250 ml
mleka (lub szklankę
wody + 2 łyżki
mleka w proszku)2-3 łyżki
cukru1 op.
cukru wanilinowego1/2 łyżeczki
solidodatki:1/3 szklanki
rodzyn ek (Kresto)dodatkowo dodałam 3 łyżki tartych
orzechów laskowych (BackMit)Do maszyny do
chleba wla ć
mleko, dodać rozmącone
jajka i tłuszcz. Wsypać
mąkę,
sól,
cukier i
cukier waniliowy, pokruszone
drożdże,
rodzynki . Jeśli ciasto jest za rzadkie, można dodać trochę
mąki. Automat nastawić na funkcję "słodki
chleb".Po wyrośnięciu ciasta, a przed fazą pieczenia posypać kruszonką lub posmarować
jajkiem (pominęłam ten krok).Chlebek można też wyrobić ręcznie, odstawi ć do wyrośnięcia i upiec w długiej keksówce, w piekarniku (w 180'C przez ok. 40 min.)