ßßß Cookit - przepis na Słodki chlebek drożdzowy z maszyny do pieczenia chleba

Słodki chlebek drożdzowy z maszyny do pieczenia chleba

nazwa

Wykonanie

Słodki chlebek drożdżowy wychodzi wilgotny, miękki i lekko słodki - w sam raz do dżemu czy słodkich past na kanapki. Dobrze smakuje również sam, bez dodatków.
Znika bardzo szybko, na szczęście udało mi się zrobić zdjęcie ostatniego kawałka;).
Zrobiony z tego przepisu, ale pozmieniałam trochę proporcje składników ;). Piekłam go w automacie do chleba (na środku trochę się zapadł), ale można go również wyrobić ręcznie, odstawić do wyrośnięcia i upiec w długiej keksówce w piekarniku. A gdy dodamy więcej cukru, otrzymamy trochę inną wersję ciasta drożdżowego.
Składniki:
500 g mąki /(dałam 400 g mąki pszennej + 70 g mąki pszennej razowej)
2,5 dag świeżych drożdży
2 jajka
1/4 kostki masła/ (dałam 4 łyżki oleju)
250 ml mleka (lub szklankę wody + 2 łyżki mleka w proszku)
2-3 łyżki cukru
1 op. cukru wanilinowego
1/2 łyżeczki soli
dodatki:
1/3 szklanki rodzyn ek (Kresto)
dodatkowo dodałam 3 łyżki tartych orzechów laskowych (BackMit)
Do maszyny do chleba wla ć mleko, dodać rozmącone jajka i tłuszcz. Wsypać mąkę, sól, cukier i cukier waniliowy, pokruszone drożdże, rodzynki . Jeśli ciasto jest za rzadkie, można dodać trochę mąki. Automat nastawić na funkcję "słodki chleb".
Po wyrośnięciu ciasta, a przed fazą pieczenia posypać kruszonką lub posmarować jajkiem (pominęłam ten krok).
Chlebek można też wyrobić ręcznie, odstawi ć do wyrośnięcia i upiec w długiej keksówce, w piekarniku (w 180'C przez ok. 40 min.)
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2013/07/sodki-chlebek-drozdzowy-z-maszyny-do.html