ßßß Cookit - przepis na Bułeczki gryczane z ziarnami dla leniwych - bez wyrabiania

Bułeczki gryczane z ziarnami dla leniwych - bez wyrabiania

nazwa

Wykonanie

Bułeczki z mąki gryczanej dla leniwych - nie wymagają zagniatania. Przygotowujemy je wieczorem w 5 minut, a rano tylko formujemy i pieczemy.
Bułeczki n ie wyrastają za bardzo, nie są puszyste - są dosyć ciężkie i bardzo sycące.
Nie lubię wyrabiania ciasta drożdżowego, dlatego zrobiłam je na wzór ciasta drożdżowego z lodówki. Proporcje znalezione tutaj (dodałam więcej wody i soli).
25 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
3 łyżki oleju
1,5 szklanki wody (lub 1 szklanka w przypadku wersji tradycyjnej)
1,5 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mąki gryczanej
1/2 łyżeczki soli
dowolne, najlepiej wyraźne w smaku dodatki, np. czarnuszka, prażony słonecznik, suszona cebulka, pestki dyni
Wersja bez wyrabiania:
1. Drożdże rozkruszyć w misce, zasypać cukrem, wlać wodę i olej, wsypać mąkę pszenną, mąkę gryczaną i sól (ważne, aby tego nie mieszać). Przykryć ściereczką i zostawić w lodówce na 6 godzin (najlepiej na noc).
2. Następnego dnia wymieszać dokładnie drewnianą łyżką (ciasto nie wymaga wyrabiania).
3. Zwilżonymi w wodzie dłońmi formować bułeczki, wierzch posypać nasionami słonecznika i układać na papierze do pieczenia.
4. Piec ok. 25 minut w rozgrzanym do 190'C piekarniku.
Wersja tradycyjna:
1. Zrobić zaczyn: drożdże, cukier, łyżkę mąki i łyżkę ciepłej wody wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
2. Z mąki, soli, ziarna, oleju, wody oraz wyrośniętego zaczynu wyrobić ciasto.
3. Przełożyć do miski posypanej mąką, przykryć ściereczką i umieścić w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
4. Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić i formować z niego bułki. Wierzch p osypać nasionami słonecznika i układać na papierze do pieczenia.
5. Piec ok. 25 minut w rozgrzanym do 190'C piekarniku.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2013/11/bueczki-gryczane-z-ziarnami-dla.html