Wykonanie
Bułeczki z
mąki gryczanej dla leniwych - nie wymagają zagniatania. Przygotowujemy je wieczorem w 5 minut, a rano tylko formujemy i pieczemy.Bułeczki n ie wyrastają za bardzo, nie są puszyste - są dosyć ciężkie i bardzo sycące.Nie lubię wyrabiania
ciasta drożdżowego, dlatego zrobiłam je na wzór
ciasta drożdżowego z lodówki. Proporcje znalezione tutaj (dodałam więcej
wody i
soli).25 g świeżych
drożdży2 łyżeczki
cukru3 łyżki
oleju1,5 szklanki
wody (lub 1 szklanka w przypadku wersji tradycyjnej)1,5 szklanki
mąki pszennej2 szklanki
mąki gryczanej1/2 łyżeczki
solidowolne, najlepiej wyraźne w smaku dodatki, np.
czarnuszka, prażony
słonecznik, suszona
cebulka,
pestki dyniWersja bez wyrabiania:1.
Drożdże rozkruszyć w misce, zasypać
cukrem, wlać
wodę i
olej, wsypać
mąkę pszenną,
mąkę gryczaną i
sól (ważne, aby tego nie mieszać). Przykryć ściereczką i zostawić w lodówce na 6 godzin (najlepiej na noc).2. Następnego dnia wymieszać dokładnie drewnianą łyżką (ciasto nie wymaga wyrabiania).3. Zwilżonymi w wodzie dłońmi formować bułeczki, wierzch posypać
nasionami słonecznika i układać na papierze do pieczenia.4. Piec ok. 25 minut w rozgrzanym do 190'C piekarniku.Wersja tradycyjna:1. Zrobić zaczyn:
drożdże,
cukier, łyżkę
mąki i łyżkę ciepłej
wody wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.2. Z
mąki,
soli, ziarna,
oleju,
wody oraz wyrośniętego zaczynu wyrobić ciasto.3. Przełożyć do miski posypanej
mąką, przykryć ściereczką i umieścić w ciepłym miejscu na 1 godzinę.4. Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić i formować z niego
bułki. Wierzch p osypać
nasionami słonecznika i układać na papierze do pieczenia.5. Piec ok. 25 minut w rozgrzanym do 190'C piekarniku.