ßßß Cookit - przepis na Pasztet z ciecierzycy bez jajek (wegański)

Pasztet z ciecierzycy bez jajek (wegański)

nazwa

Wykonanie

Robiłam już kiedyś pasztety z soczewicy, a tym razem, w ramach eksperymentu, postanowiłam zrobić wegański pasztet bez jajek.
Jak się okazało jajka nie były potrzebne, a pasztet po schłodzeniu w lodówce ma właściwą konsystencję.
Przyprawy dodawałam "na oko". Pasztet wyszedł bardzo dobry, delikatny w smaku, podobny do tych z soczewicy. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
3 szklanki ugotowanej ciecierzycy (600 g) lub 2,5 puszki odsączonej ciecierzycy
2 duże cebule
2 duże marchewki
3-4 łyżki mielonego siemienia lnianego
4 łyżki oliwy
2 łyżki koncentratu pomidorowego
dowolne przyprawy (np.pieprz cayenne, pieprz czarny, majeranek, sól)
4 łyżki siekanej natki pietruszki
ok.1/2 szklanki wody (dodawać stopniowo)
olej do smażenia
Ciecierzycę namoczyć przez noc, następnie zmienić wodę i gotować ją przez ok. 60-80 minut. Przecedzić i ostudzić.
Pokrojoną w kostkę cebulę usmażyć na oleju z odrobiną soli. W garnku podgotować do miękkości startą na tarce marchewkę.
Wszystkie składniki wraz z przyprawami wrzucić do robota kuchennego i zmiksować na niezbyt gładką masę, dodając stopniowo wodę.
Piec godzinę w 180'C w keksówce.
Po przestudzeniu można już delikatnie kroić, ale najlepiej smakuje i ma właściwą konsystencję na drugi dzień.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2013/11/pasztet-z-ciecierzycy-bez-jajek.html