Wykonanie
Placki z
cukinii uwielbiam pod każdą postacią. Tym razem eksperymentalnie zrobiłam z dodatkiem
kaszy kuskus. Jak się okazało, to doskonałe połączenie - rodzinie bardzo smakowały.A Wy, z jakimi dodatkami najbardziej lubicie placuszki z cukinii?1 średnia
cukinia1 szklanka
kaszy kuskus2
jajka2 łyżki
mąki ziemniaczanejok. 3 łyżki
mąki pszennej (lub więcej - w zależności od konsystencji ciasta)2 łyżki siekanej
natki pietruszkiok. 1/4-1/3 łyżeczki startej
gałki muszkatołowejsól,
pieprzolej do smażenia
Cukinię obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej (grube oczka), lekko posolić i po kilku minutach odcisnąć nadmiar soku.W tym czasie k
aszę zalać wrzącą
wodą (tak, aby przykryła
kaszę) i pozostawić do wchłonięcia
wody na ok. 5 minut.Do miski z
cukinią dodać
kaszę oraz pozostałe składniki i wymieszać.Placuszki smażyć na rozgrzanym
oleju.