Wykonanie

Wegetariański sernik
czekoladowy na zimno, w którym nie ma
sera, za to
tofu i dlatego potocznie nazywany jest "tofurnikiem". Smakuje wyśmienicie i polecam go szczególnie osobom, które mają nietolerancję na niektóre składniki (np.
mleko krowie, gluten). Przygotowałam go wraz z Martą, na warsztatach kulinarnych Alpro .Spód:350 g
ciastek* (owsianych,
herbatników lub
ciastek bezglutenowych)6 (lub więcej) łyżek
masła orzechowego,
miodu, karmelu (lub
masła)Masa serowa:300 g
tofu1
laska wanilii400 ml
napoju czekoladowego Alpro4 deserki
czekoladowe z
gorzką czekoladą Alpro2 łyżki agaruskórka z
pomarańczyWierzch:
owoce do przybrania (np. ziarna
granatu)sok z 1 pomarańczy+1łyżeczka agaru (lub 1
galaretka)
Ciastka pokruszyć i zmielić blenderem - mają
mieć konsystencję proszkową (można też włożyć do
torebki foliowej i rolować wałkiem do ciasta).Pokruszone
ciastka wymieszać dokładnie z rozpuszczonym
masłem orzechowym i masą wyłożyć dno tortownicy i dobrze docisnąć do dna (masa powinna być w miarę zwarta). Wstawić do lodówki na pół godziny.W tym czasie przyrządzić masę
serową: pokruszyć
tofu w misce, dodać
cukier puder, nasionka
wanilii i deserki
czekoladowe. Zmiksować blenderem na gładką masę.W
gorącym napoju czekoladowym rozpuścić agar i odstawić do wystudzenia.Kiedy przestygnie, wlać do masy serowej wraz ze startą skórką z
pomarańczy i dokładnie wymieszać.Wylać masę na przygotowany wcześniej spód i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc (lepiej się zwiąże).Na
masie „serowej” można ułożyć
owoce i zaleć je
galaretką (p rzecedzony sok z
pomarańczy podgrzać, rozpuścić w nim agar i pozostawić do wystudzenia). Można też p osypać wierzch wiórkami kokosowymi lub polać rozpuszczoną
czekoladą.*
ciastka dodajcie takie, aby nie zawierały składników, których nie tolerujecie (gluten,
mleko,
jajka).