Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 35g świeżych
drożdży- 1/2 szklanki
mleka- 1 łyżka
cukru- 3 i 1/2 szklanki
mąki pszennej- 4
żółtka- 1/2 szklanki
cukru pudru- 4 łyżki roztopionego
masła*na krem- 3
żółtka- 1 szklanka
mleka- 1 łyżka
mąki pszennej- 1 łyżka
mąki ziemniaczanej- 1 opakowanie
cukru waniliowego- 40g
cukru pudru*dodatkowo- ok. 1 szklanka czerwonych
porzeczekSposób przygotowania:1.
Drożdże rozpuszczamy w letnim
mleku, dodajemy łyżkę
cukru i 1/4 szklanki
mąki, mieszamy, pozostawiamy na 15 min. do wyrośnięcia.2.
Żółtka ubijamy z
cukrem pudrem do białości. Następnie dodajemy pozostałą
mąkę i wyrośnięty zaczyn
drożdżowy, wyrabiamy gładkie ciasto (gdyby było za gęste można dodać odrobinę
mleka). Pod koniec wlewamy roztopione
masło i wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Formujemy kulkę i odstawiamy w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość.3. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy na grubość ok. 2 cm, wycinamy krążki, robimy lekkie wgłębienia, układamy na blaszce wysypanej
mąką i pozostawiamy na ok 15 min.4. Przygotowanie kremu rozpoczynamy od zagotowania
mleka z
cukrem waniliowym.
Żółtka ubijamy z
cukrem pudrem, następnie z
mąką pszenną i ziemniaczaną. Do masy
żółtkowej powoli dodajemy gorące
mleko, cały czas miksujemy. Ciągle mieszając gotujemy na małym ogniu ok. 1 min., aż krem zgęstnieje, uważając, by nie przypalić.5. Na wycięte drożdżówki wykładamy przygotowany krem, posypujemy
porzeczkami. Drożdżówki pieczemy ok. 20 min. w 200 stopniach, powinny się zrumienić.