Wykonanie
Bardzo pyszna, uwielbiam takie wypieki,
wanilią pachnąca delikatna serowa drożdżówka :)Przepis zobaczyłam tu, ale wprowadziłam poważne zmiany i podaję mój system, baaardzo polecam ! Ciacho kroiłam na ciepło (jakże by inaczej:)Po zrobieniu rolady zostają nam dwa
białka, możemy je wykorzystać na np kokosanki :)
210 gramów
mąki pszennej tortowej45 gramów roztopionego schłodzonego
masła1
żółtko60 gramów
cukru1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego lub parę kropel aromatu1/3 szklanki ciepłego
mleka15 gramów
drożdżymasa serowa:250 gramów zmielonego
tłustego sera (dałam Ulubiony z Wielunia, polecam go bardzo)1
żółtko3 płaskie łyżki
cukru1 płaska łyżka
cukru waniliowego1 łyżka budyniu
waniliowego bez
cukru lub 1 łyżka
mąki ziemniaczanejcukier puder do posypaniaW ciepłym
mleku rozprowadzamy dokładnie
drożdże, 1 łyżeczkę
cukru (odejmujemy ją od całości
cukru w cieście), 1 łyżeczkę
mąki, mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Następnie
mąkę przesiewamy z resztą
cukru, dodajmy
żółtko, ekstrakt lub aromat, tłuszcz, rozczyn i zagniatamy elastyczne ciasto (uwaga: ze względu na sporą ilość tłuszczu w stosunku do
mąki, ciasto będzie nieco twardsze niż ciasto do
chałki, ale tak ma być).Ciasto wkładamy do omączonej miski, odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut.W tym czasie
serek mieszamy razem z
cukrami,
żółtkiem, na jednolitą, gładką masę.Po tym czasie ciasto krótko zagniatamy i na podsypanym
mąką blacie wałkujemy prostokąt o wymiarach 25x35 cm. Płat ciasta smarujemy masą
serową, zostawiając trochę miejsca po bokach.
Następnie ciasto delikatnie zwijamy wzdłuż uwaga ! krótszego
boku w roladę. Jeśli zdarzyłoby się tak, że ciasto nam się przykleja do blatu, możemy pomóc sobie, podważając ciasto nożem od
spodu.Keksówkę o wymiarach 25x12 wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie przenosimy do formy, odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut.Po tym czasie ciasto wstawiamy do zimnego !!! piekarnika, który będzie nagrzewał się do 180 stopni. Pieczemy około 35 - 40 minut. Jeśli zauważymy, że ciasto z góry za bardzo nam się przypieka, przykryjmy je folią aluminiową.Jeszcze ciepłą drożdżówkę posypujemy
cukrem pudrem.