ßßß Cookit - przepis na Ciasto migdałowe z malinami i białą czekoladą

Ciasto migdałowe z malinami i białą czekoladą

nazwa

Wykonanie

Składniki:
*na ciasto
- 100g miękkiego masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 3/4 szklanki cukru
- kilka kropel aromatu migdałowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 3/4 szklanki maślanki
*dodatkowo
- 1 łyżka mąki
- 3/4 szklanki malin
- 1/3 szklanki poszatkowanych migdałów
- 4 łyżki brązowego cukru
- 100g poszatkowanej białej czekolady
Sposób przygotowania:
1. Mąkę mieszamy proszkiem do pieczenia, solą i sodą. Masło ucieramy z cukrem (ok. 3 min.), następnie dodajemy aromat, jajko i miksujemy na gładko. Później do masy maślanej dodajemy na zmianę maślankę z mąką, cały czas mieszamy.
2. Owoce oprószamy 1 łyżką mąki i wraz z czekoladą dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką, wierzch posypujemy brązowym cukrem i migdałami.
3. Ciasto pieczemy ok. 60 min. w 180 stopniach, aż sie zrumieni i do "suchego patyczka". Studzimy.
Źródło:http://pokochajgotowanie.blogspot.com/2013/04/ciasto-migdaowe-z-malinami-i-biaa.html