ßßß
Kuchnia AmerykańskaCzas przygotowania 30 minutCzas gotowania 25 minutCzas oczekiwania 2 godzinyPorcjebabeczekSkładnikiBabeczki2 szklanki mąki pszennej3 ⁄ 4 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia1 ⁄ 2 łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżeczka pasty waniliowej(lub ekstraktu waniliowego)2 szt. jajek100 g masła(rozpuszczonego)1 szklanka maślanki200 g malin(mrożone lub świeże)1 szt. pomarańczy(otartej skórki i wyciśniętego soku)Polewa100 g białej czekolady2 łyżki serka mascarpone(czubate)1 paczka jajek czekoladowych*(opcjonalnie)Kuchnia AmerykańskaCzas przygotowania 30 minutCzas gotowania 25 minutCzas oczekiwania 2 godzinyPorcjebabeczekSkładnikiBabeczki2 szklanki mąki pszennej3 ⁄ 4 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia1 ⁄ 2 łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżeczka pasty waniliowej(lub ekstraktu waniliowego)2 szt. jajek100 g masła(rozpuszczonego)1 szklanka maślanki200 g malin(mrożone lub świeże)1 szt. pomarańczy(otartej skórki i wyciśniętego soku)Polewa100 g białej czekolady2 łyżki serka mascarpone(czubate)1 paczka jajek czekoladowych*(opcjonalnie)
Sposób przygotowaniaBabeczkiPiekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę na muffiny wyłożyć papilotkami.W misce wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać otartą skórkę z pomarańczy. Wymieszać.Do suchych składników dodać wyciśnięty sok z pomarańczy, jajka, maślankę i rozpuszczone masło. Wszystko wymieszać (łyżką lub trzepaczką) na jednolitą masę.Do papilotek nałożyć po łyżce ciasta, następnie dodać po kilka malin do każdej babeczki. Maliny przykryć kolejną warstwą caista.Babeczki piec około 20 - 25 minut do „suchego patyczka”. Po upieczeniu ostudzić.PolewaBiałą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (lub w mikrofali). Do czekolady dodać 2 łyżki mascarpone i dokładnie wymieszać na jednolita masę.Ostudzone babeczki udekorować polewą i czekoladowymi jajeczkami.Inne informacje

Udostępnij ten przepis