Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 3 szklanki
mąki pszennej- 5
żółtek- 1/3 szklanki
cukru pudru- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 3 łyżki kwaśnej
śmietany- 1 kostka
margaryny* na masę
sezamową- 1,5 szklanki
sezamu- 1/3 szklanki
cukru- 3 łyżki
miodu- 5 dag
masła*na masę
kokosową- 5
białek- 2/3 szklanki
cukru- 20dag
wiórków kokosowych*na masę
chałwową- 20dag
chałwy- 12dag
masła- 1/3 szklanki
cukru pudru*dodatkowo- 1/2 słoiczka
dżemu porzeczkowegoSposób przygotowania:1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski, wyrabiamy ręką, formujemy dwie równe kulki. Każdą rozwałkowujemy i wykładamy
ciastem dwie równej wielkości blaszki (jeśli nie mamy dwóch takich samych, najpierw pieczemy pierwszą część ciasta, a później kolejną).2. Składniki na masę
sezamową wkładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 min. Gorącą masę wylewamy na jedną część ciasta i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20 min.3.
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając
cukier. Na samym końcu mieszamy z wiórkami. Drugie ciasto smarujemy
dżemem, wykładamy masę z
białek i pieczemy ok. 40 min. w 180 stopniach.4.
Masło ucieramy z
cukrem pudrem, następnie miksujemy z pokruszoną
chałwą tak, by nie było grudek.5. Wystudzone ciasto
sezamowe smarujemy kremem
chałwowym i przykrywamy drugim
ciastem, warstwą
kokosową do góry. Ciasto chłodzimy w lodówce przez kilka godzin (najlepiej zostawiamy na całą noc).Inspiracja: znerwicowanażona