ßßß Cookit - przepis na Sezamowiec

Sezamowiec

nazwa

Wykonanie

Pyszne warstwowe ciasto - jedno z tych, które im dłużej leżą, tym lepiej smakują. O ile oczywiście wcześniej nie zostaje zjedzone ;)
W oryginale ciasto kruche piecze się od razu z dżemem i warstwą kokosową, ale nie polecam tego sposobu bo jest duże ryzyko, że wyjdzie zakalec. Ja upiekłam osobno ciasto kruche, osobno blat kokosowy i dopiero wtedy przełożyłam je dżemem - wyszło pysznie. I jeszcze uwaga co do wierzchu z sezamem - ma to do siebie, że po upieczeniu jest dość twardy, mięknie dopiero po ok 2 dniach w lodówce, dlatego polecam upiec oba kruche blaty wcześniej.
SKŁADNIKI: (forma ok 25x35 cm)
CIASTO KRUCHE
3 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g masła/margaryny
5 żółtek
2 łyżki kwaśnej śmietany
WARSTWA SEZAMOWA
1 szklanka sezamu (z czubkiem)
1/4 szklanki cukru
40 g masła/margaryny
2 łyżki miodu
BLAT KOKOSOWY
5 białek
3/4 szkl cukru
150 g wiórek kokosowych
MASA CHAŁWOWA
1/2 szklanki cukru
200 g chałwy
125 g miękkiego masła
DODATKOWO
dżem porzeczkowy (ok 400 g)
1. Ciasto kruche:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodać masło i posiekać razem. Następnie dodać żółtka i śmietanę, zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną z nich rozwałkować i przełożyć do wyłożonej papierem formy, piec do zrumienienia ok 20 min w 180*C. Drugą odłożyć do lodówki.
2. Warstwa sezamowa:
Sezam podprażyć lekko na suchej patelni, dodać pozostałe składniki, mieszać aż wszystko się połączy.
Odłożoną część ciasta kruchego rozwałkować i przełożyć do wyłożonej papierem formy. Na wierzch rozsmarować masę sezamową. Piec do zrumienienia ok 25-30 min w 180*C.
3. Blat kokosowy:
Białka ubić, dodając pod koniec ubijania cukier. Wsypać wiórki kokosowe i wymieszać łyżką. Przełożyć do wyłożonej papierem formy, piec do zrumienienia ok 25-30 min w 180*C
4. Masa chałwowa:
Masło utrzeć z cukrem na puch, dodać pokruszoną chałwę, dokładnie zmiksować.
5. Przełożenie:
blat kruchy - dżem porzeczkowy - masa chałwowa - blat kruchy z sezamem
Inspiracja: Moje wypieki
Źródło:http://ktougoscimoichgosci.blogspot.com/2015/11/sezamowiec.html