ßßß Cookit - przepis na DROŻDŻÓWKI Z SEREM I BORÓWKAMI

DROŻDŻÓWKI Z SEREM I BORÓWKAMI

nazwa

Wykonanie

Po ostatnim pieczeniu zostało mi trochę sera i nie wiedziałam co z nim zrobić. Myślałam o serniku na zimno, ale sernik jest ciężki do transportowania, a ja zazwyczaj wynoszę z domu wszystko co upiekę, więc wolałam zrobić coś czego nie trzeba nieść w blaszce i chuchać i dmuchać na to bez przerwy. Przypomniało mi się że na blogu Moje wypieki widziałam przepis na drożdżówki serowo-borówkowe. Stwierdziłam, czemu nie i zrobiłam. Ale powiem Wam, że serek z wiaderka średnio się nadaje. Wprawdzie nie wylewał się ani nic, tylko na początku źle się kroiło przed przełożeniem na blaszkę i ubrudziłam całe ciasto no i po upieczeniu sera jakby nie było. Niby go widać i niby jest ale nie czuć go za bardzo, dlatego polecam raczej zwykły twaróg a nie ser na sernik;) A i koniecznie zróbcie lukier, bo bez lukru to nie jest to, uwierzcie mi, próbowałam. Mi wprawdzie zabrakło cukru pudru a młynek się zepsuł więc został blender, ale on nie mieli wystarczająco dobrze ;) Ale smak i tak jest zachęcający :)
Składniki:
300 ml mleka, letniego
60 g masła
100 g cukru
pół łyżeczki soli
2 duże jajka
560 g mąki (dałam 250g pełnoziarnistej i resztę zwykłej, ale trzeba było bardzo podsypywać ciasto przy wyrabianiu, więc może Wam być potrzebne więcej mąki)
10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych
Do letniego mleka dodać masło, cukier, roztrzepane jajka i wymieszać.
Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn (łyżkę cukru rozmieszać z drożdżami) lub suche wymieszać z mąkami. Dodać sól i mleko wymieszane z resztą składników. Wyrobić elastyczne ciasto. Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć ścierką i odstawić na około 1,5 h do podwojenia objętości.
Następnie wyrobić jeszcze przez chwilę. I rozwałkować na prostokąt o wymiarach 45x45cm. Przekroić na 2 części.
Masa serowa:
400 g twarogu półtłustego lub tłustego (nie musi być zmielony)
2 łyżki masła, w temperaturze pokojowej
2 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru z wanilią lub 4 łyżki cukru i 1 łyżka cukru wanilinowego
500 g borówek
Wszystkie składniki wymieszać w misce rozgniatając widelcem. Mogą pozostać grudki.
Masę wyłożyć na ciasto, po połowie na każdą część. Posypać borówkami. Złożyć na pół, tak żeby krótszy bok był złożony jeszcze na pół. Pokroić każdą część na około 8-10 części. I układać w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C przez około 20 minut, lub do ze złocenia się ciasta. Jeszcze ciepłe polukrować.
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki wrzatku
Składniki rozetrzeć, do uzyskania gładkiego lukru.
Smacznego;)
Źródło:http://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/2012/07/drozdzowki-z-serem-i-borowkami.html