Wykonanie
Po ostatnim pieczeniu zostało mi trochę
sera i nie wiedziałam co z nim zrobić. Myślałam o serniku na zimno, ale sernik jest ciężki do transportowania, a ja zazwyczaj wynoszę z domu wszystko co upiekę, więc wolałam zrobić coś czego nie trzeba nieść w blaszce i chuchać i dmuchać na to bez przerwy. Przypomniało mi się że na blogu Moje wypieki widziałam przepis na drożdżówki
serowo-
borówkowe. Stwierdziłam,
czemu nie i zrobiłam. Ale
powiem Wam, że
serek z wiaderka średnio się nadaje. Wprawdzie nie wylewał się ani nic, tylko na początku źle się kroiło przed przełożeniem na blaszkę i ubrudziłam całe ciasto no i po upieczeniu
sera jakby nie było. Niby go widać i niby jest ale nie czuć go za bardzo, dlatego polecam raczej zwykły
twaróg a nie
ser na sernik;) A i koniecznie zróbcie
lukier, bo bez lukru to nie jest to, uwierzcie mi, próbowałam. Mi wprawdzie zabrakło
cukru pudru a młynek się zepsuł więc został blender, ale on nie
mieli wystarczająco dobrze ;) Ale smak i tak jest zachęcający :)Składniki:300 ml
mleka, letniego60 g
masła100 g
cukrupół łyżeczki
soli2 duże
jajka560 g
mąki (dałam 250g pełnoziarnistej i resztę zwykłej, ale trzeba było bardzo podsypywać ciasto przy wyrabianiu, więc może Wam być potrzebne więcej
mąki)10 g
drożdży suchych lub 20 g
drożdży świeżychDo letniego
mleka dodać
masło,
cukier, roztrzepane
jajka i wymieszać.Ze świeżych
drożdży zrobić rozczyn (łyżkę
cukru rozmieszać z
drożdżami) lub suche wymieszać z
mąkami. Dodać
sól i
mleko wymieszane z resztą składników. Wyrobić elastyczne ciasto. Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć ścierką i odstawić na około 1,5 h do podwojenia objętości.Następnie wyrobić jeszcze przez chwilę. I rozwałkować na prostokąt o wymiarach 45x45cm. Przekroić na 2 części.
Masa serowa:400 g
twarogu półtłustego lub tłustego (nie musi być zmielony)2 łyżki
masła, w temperaturze pokojowej2
żółtka2 łyżki
mąki ziemniaczanej5 łyżek
cukru z
wanilią lub 4 łyżki
cukru i 1 łyżka
cukru wanilinowego500 g
borówekWszystkie składniki wymieszać w misce rozgniatając widelcem. Mogą pozostać grudki.Masę wyłożyć na ciasto, po połowie na każdą część. Posypać
borówkami. Złożyć na pół, tak żeby krótszy bok był złożony jeszcze na pół. Pokroić każdą część na około 8-10 części. I układać w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C przez około 20 minut, lub do ze złocenia się ciasta. Jeszcze ciepłe polukrować.
Lukier:1 szklanka
cukru pudru3 łyżki wrzatkuSkładniki rozetrzeć, do uzyskania gładkiego lukru.Smacznego;)