Wykonanie
Bułeczki, które z moim Mężem pokochaliśmy ;) Zjedzenie wszystkich nie sprawiło nam większego problemu. Problemem było ich niejedzenie, bo przecież nie wypada zjeść wszystkich na raz, pozostało nam więc dawkowanie ;)Przepis zawiera niewielkie zmiany, które podałam w nawiasach. Jeśli macie dostęp do
twarogu, to go użyjcie i nie
róbcie tych zmian, które zrobiłam ja. Jeśli jednak nie macie dostępu do
twarogu (mieszkając w Anglii jak ja) użyjcie
sera Quark. Ostatnio odkryłam też
ser o nazwie
Curd Cheese, myślę, że byłby jeszcze lepszym zamiennikiem dla polskiego
twarogu niż Quark.
Składniki:300 ml ciepłego
mleka60 g
masła100 g
cukru1/2 łyżeczki
soli2 duże
jajka560 g
mąki pszennej chlebowej + do podsypania (strong white)10 g suchych
drożdżyMasa serowa:400 g
twarogu (ja użyłam
sera quark)2 łyżki
masła, w temperaturze pokojowej (nie dałam)2
żółtka2 łyżki
mąki ziemniaczanej (dałam 4)5 łyżek
cukru z
waniliąLukier:120 g
cukru pudru2 łyżki wrzątkuDodatkowo:400 g
borówek ( dałam 250 g)Do ciepłego
mleka dodaj
masło, wymieszaj aby się trochę rozpuściło po czym dodaj
cukier i
jajka. W misce wymieszaj
mąkę,
drożdże i
sól. Do
mąki dodaj mieszankę
mleczną. Wyrób ciasto - jeśli będzie zbyt rzadkie dodaj jeszcze trochę
mąki. Wyrobione ciasto włóż do wysypanej
mąką miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
W międzyczasie wymieszaj wszystkie składniki na masę
serową.
Kiedy ciasto wyrośnie, wyrób je jeszcze chwilę i rozwałkuj na kwadrat o
boku około 45 cm. Przetnij na pół.
Na obu częściach rozsmaruj masę
serową i ułóż
borówki (jak na zdjęciu)
Każdy płat ciasta złóż na pół i pokrój na 8 - 10 części. Powinno wyjść 16-20 bułeczek.
Bułeczki ułóż ścisło w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 - 45 minut. Piecz w 200 °C przez 25 - 30 minut.
Cukier puder utrzyj z 2 łyżkami wrzątku - jeśli trzeba dodaj więcej
wody lub
cukru aby
lukier miał gęstą, a jednocześnie płynną konsystencję. Gotowym lukrem posmaruj wystudzone bułeczki.
SMACZNEGO!
źródło: Jagodzianki z
białym serem