ßßß Cookit - przepis na Jagodzianki z Serem

Jagodzianki z Serem

nazwa

Wykonanie

Bułeczki, które z moim Mężem pokochaliśmy ;) Zjedzenie wszystkich nie sprawiło nam większego problemu. Problemem było ich niejedzenie, bo przecież nie wypada zjeść wszystkich na raz, pozostało nam więc dawkowanie ;)
Przepis zawiera niewielkie zmiany, które podałam w nawiasach. Jeśli macie dostęp do twarogu, to go użyjcie i nie róbcie tych zmian, które zrobiłam ja. Jeśli jednak nie macie dostępu do twarogu (mieszkając w Anglii jak ja) użyjcie sera Quark. Ostatnio odkryłam też ser o nazwie Curd Cheese, myślę, że byłby jeszcze lepszym zamiennikiem dla polskiego twarogu niż Quark.
Składniki:
300 ml ciepłego mleka
60 g masła
100 g cukru
1/2 łyżeczki soli
2 duże jajka
560 g mąki pszennej chlebowej + do podsypania (strong white)
10 g suchych drożdży
Masa serowa:
400 g twarogu (ja użyłam sera quark)
2 łyżki masła, w temperaturze pokojowej (nie dałam)
2 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej (dałam 4)
5 łyżek cukru z wanilią
Lukier:
120 g cukru pudru
2 łyżki wrzątku
Dodatkowo:
400 g borówek ( dałam 250 g)
Do ciepłego mleka dodaj masło, wymieszaj aby się trochę rozpuściło po czym dodaj cukier i jajka. W misce wymieszaj mąkę, drożdże i sól. Do mąki dodaj mieszankę mleczną. Wyrób ciasto - jeśli będzie zbyt rzadkie dodaj jeszcze trochę mąki. Wyrobione ciasto włóż do wysypanej mąką miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
W międzyczasie wymieszaj wszystkie składniki na masę serową.
Kiedy ciasto wyrośnie, wyrób je jeszcze chwilę i rozwałkuj na kwadrat o boku około 45 cm. Przetnij na pół.
Na obu częściach rozsmaruj masę serową i ułóż borówki (jak na zdjęciu)
Każdy płat ciasta złóż na pół i pokrój na 8 - 10 części. Powinno wyjść 16-20 bułeczek.
Bułeczki ułóż ścisło w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 - 45 minut. Piecz w 200 °C przez 25 - 30 minut.
Cukier puder utrzyj z 2 łyżkami wrzątku - jeśli trzeba dodaj więcej wody lub cukru aby lukier miał gęstą, a jednocześnie płynną konsystencję. Gotowym lukrem posmaruj wystudzone bułeczki.
SMACZNEGO!
źródło: Jagodzianki z białym serem
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2012/08/jagodzianki-z-serem.html