Wykonanie
Dziś robiłam pierwszy raz w życiu Buchty (przepis niebawem) , oraz razem z M.
sok jabłkowy (kompot był robiony wczoraj) ~czyt. mamy do zatrzęsienia słodkich , czerwonych
jabłek babci . No i przychodzę z czwartym
kubkiem soku orz drugą już ogromną bułeczką (zrobiłam 10 ogromnych) . Jako , że na durszlaku pojawiła się akcja "sto lat Julio!" to i musiałam coś zrobić . Myśl i myślę . Ten przepis nie , ten nie ale ten! O tak! Na zdjęciu jest podwójna porcja (moja M.
mówi że pojedynczy , jeszcze ciepły pójdzie na kolację) . Chlebek tak mi urósł , że bałam się by nie dotknął grzałki! Taki wysooooki .Oczywiście dodaje do swojej akcji :
Inspiracją stała się ta stronaSkładniki:opakowanie
drożdży w proszku lub 15g świeżych1/3 szklanki letniej
wodyszczypta
cukruszklanka zimnej
wody3 i 1/2 szklanki
mąki pszennej1 łyżka
mąki żytniej lub pszennej razowej2 i 1/4 łyżeczki
soliWykonanie:
Drożdże wymieszać w szklance z 3 łyżkami letniej
wody i szczyptą
cukru. Jeśli po 5 minutach pojawią się pęcherze,
drożdże są dobre. Gotowe
drożdże dodać do zimnej
wody. W drugiej misce przesiać
mąkę, dodać
sól i miksując, powoli wlewać
drożdże i
wodę. Odczekać aż ciasto utworzy kulę. Po dodatkowych 8 - 10 obrotach wyłączyć mikser i dotknąć ciasta - powinno być miękkie i elastyczne. Odstawić na 5 minut.Wyrabiać mikserem jeszcze 15 sekund, a następnie przełożyć ciasto na posypaną
mąką deskę i pozostawić na 2 minuty. Dalej ugniatać energicznie rękami.Przełożyć ciasto do natłuszczonej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.Przełożyć ciasto na deskę posypaną lekko
mąką. Uformować z niego prostokąt o długości 35 cm i złożyć go na 3 części. Powtórzyć czynność, a
potem przełożyć ciasto z powrotem do miski, przykryć i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia na 1 - 1 i 1/2 godziny.Uformować z ciasta okrągły bochen i nastawić piekarnik na 180 st. Piec około 20 minut, do momentu aż chlebek będzie rumiany.
Mój chlebek jest lekko rumiany a piekłam 50 minut (podwójna porcja!)