ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasteczka cytrynowe

Kruche ciasteczka cytrynowe

nazwa

Wykonanie

Na blogu mamy już kilka różnych przepisów na kruche ciasteczka. Po pierwsze korzenne - kardamonowe, cynamonowe i anyżkowe . Wczoraj wrzucałem totalny eksperyment, czyli ciasteczka o smaku porzeczkowym (większym eksperymentem były tylko imbirowe). Dzisiaj klasyka, nawiązująca do ciasteczek limonkowych. Do ciasteczek dodałem, jak w wypadku ciasteczek kawowych odrobinę likieru, wzbogacającego smaku. To ulubione ciasteczka Sofroniusza :)
Składniki na ok. 16 ciasteczek:
100 g masła
2/3 szklanki cukru
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
skórka i sok z całej cytryny
jajko
30 ml likieru Limoncello
Wszystkie składniki, w tym likier, umieścić w robocie kuchennym. Ciasto zagnieść bardzo szybko, najlepiej pulsacyjnie na wysokich obrotach. Jest gotowe kiedy konsystencja jest jednolita - powinno utworzyć jednolitą kulę, intensywnie pachnącą masłem i cytryną.
Gotowe ciasto uformować w wałek, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na min. godzinę.
Po wyciągnięciu odcinać z wałka ciasteczka grube na ok. pół centymetra. Ciastka ułożyć na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Piec ok. 15 - 20 minut (aż spody ciastek się zezłocą).
Źródło:http://kuchniazwyrakiem.blogspot.com/2014/01/kruche-ciasteczka-cytrynowe.html