Wykonanie
Obiecałam przepis na salsę z
mango (w ramach testowania karaibskich przepisów). Znakomicie komponuje się z przyprawianymi na ostro
mięsami i
rybami. Odświeża kubeczki smakowe i pięknie wygląda. A w dodatku jest taka prosta do przygotowania :)Polecam kupować duże
mango jeśli tylko jest dostępne. Zwykle jest ponad 2
razy droższe niż "standardowe", ale koniec końców chyba wychodzi taniej. Powód jest bardzo prosty - zarówno duże, jak i małe
mango ma pestkę mnie więcej tej samej wielkości, a z małym jest na ogół tak że ledwo je nadkroję, a już trafiam na pestkę. Tak wiec duże jest nie dość że ekonomiczne, to jeszcze mniej stresogenne.Składniki na dużą porcję dla 4 osób:1 duże
mango1 łyżka posiekanych listków
kolendryposiekana czerwona
papryczka chilli (ilość w zależności od upodobań, ja dałam mnie więcej 1/3 papryczki)sok i skórka z połowy
limonki1 łyżka
oliwyświeżo mielony
biały pieprzsólMango umyć, obrać ze skórki jak
ziemniaka, pokroić na plastry grubości ok. 0,5 cm, a plastry pokroić w drobną kostkę (starać się uzyskać możliwie równe kawałki). Gotowy
owoc przełożyć do miski, dodać pozostałe składniki, wymieszać i odstawić do lodówki na co godzinę żeby się przegryzło. I już, gotowe. Ważne żeby ostrożnie używać
soli - ma tylko lekko podkreślić smak, a jeśli damy za dużo,
mango puści sok i
zrobi się ciapa. Lepiej też zrezygnować z
czarnego pieprzu - nawet bardzo drobno zmielony pozostawi mało estetyczne czarne kropki na
mango.