Wykonanie
delikatna aromatyczna
ryba, rozpływa się w ustach. no co tu dużo mówić: niebo w gębie!Składniki na porcję dla 5-6 osób:- 5 średnich filetów z
solido marynaty:- sok z połówki
cytryny- posiekany
koperek (kilka pęczków)- 2 ząbki
czosnku przeciśniętego przez praskę- 2 łyżeczki
czosnku suszonego (sproszkowanego)- 1 łyżeczka
pieprzu- 1 łyżeczka
soliWszystkie składniki mieszamy i zalewamy nimi pokrojoną na drobniejsze kawałki
rybę. Najlepiej pozostawić ją na całą noc, aby dobrze nabrała aromatu, najkrócej na 2 godzinki.Po zamarynowaniu
rybę podsmażamy na wolnym ogniu na patelni na
maśle. Przekładamy ją następnie do naczynia żaroodpornego.Na sos potrzebne:- 1
śmietana 18%- 50ml
śmietanki 30%- 50ml
mleka- 1 opakowanie sosu do ryb
Winiary (takiego)- posiekany
koperek- 1 ząbek
czosnku przeciśnięty przez praskęWszystkie składniki mieszamy i gotujemy w garnuszku. Tak przygotowany sos wylewamy na
rybę w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i wstawiamy na piekarnika nagrzanego do 125°C i wkładamy na ok. 30 minut. W tym czasie my mamy czas na obranie
ziemniaków i ugotowanie ich oraz zrobienie surówki (ja zrobiłam "mizerię" z
pomidorów :))Smacznego! :)