Kaszka manna nie tylko dla dzieci. Świetna jako deser, podwieczorek albo drugie śniadanie. Jest bardzo pyszna, kremowa. Truskawki dopełniają smak. Mi to danie trochę przypomina waniliowe lody z polewą truskawkową.Składniki:2 szkl mleka1 szkl śmietanki kremówki1 laska wanilii*2 łyżki cukru (np brązowego)4 płaskie łyżki kaszki mannyszczypta soli250g świeżych truskawek1 łyżka cukru (np brązowego)Przygotowanie:Jedną szklankę mleka zagotować ze śmietanką, cukrem, szczyptą soli i ziarenkami waniliowymi lub samą laską (np po zużyciu ziarenek do czegoś innego, jeśli dodamy ziarenka i laskę, kaszka będzie miała bardzo intensywny smak, zdominuje truskawki). Po zagotowaniu usunąć laskę wanilii, jeśli taka była dodana.Suchą kaszkę wymieszać z pozostałą szklanką mleka. Wlać do gotującego się mleka i mieszając, gotować przez ok 5-7 minut.Gotową kaszkę przelać do pucharków. I odstawić do lekkiego wystygnięcia.Truskawki i cukier zmiksować blenderem na gładką masę. Położyć delikatnie łyżką na kaszkę.Smacznego :)