Wykonanie
Kaszę mannę zna każdy z nas. Jednym kojarzy się bardzo pozytywnie, inni jej nie cierpią. Wszyscy pamiętamy ją z dzieciństwa. Moja córcia też już ją zna. Dokładam wszelkich starań, by zapamiętałą ją dobrze - jako smaczne i pożywne śniadanie. Takie, do którego chętnie się wraca nie tylko we wspomnieniach, ale również podczas kolejnego śniadania.Najczęściej przygotowuje się ją po prostu na
mleku. Dzisiejszą wersję zmodyfikowałam i dodałam
śmietanę kremówkę w proporcji 1:1 z
mlekiem. Otrzymałam
kaszę o kremowej konsystencji. Dodatek ziarenek
wanilii (na zdjęciach widać małe czarne kropeczki) uczynił nasze śniadanie wręcz luksusowym. Ja na pewno
wrócę to tej wersji
kaszki manny... Może już jutro?
Składniki:1 szkl.
mleka1 szkl.
śmietany kremówki1 łyżka
cukru3 łyżki
kaszy manny1/2
laski waniliiSposób przygotowania:
Laskę wanilii przekrój wzdłuż i wyskrob ziarenka.
Mleko ze
śmietaną zagotuj z
cukrem i
wanilią.
Kaszkę wsyp na gotujące
mleko i gotuj do zgęstnienia (
kasza błyskawiczna - około 2-3 minut,
kasza zwykła - około 10 minut).