Wykonanie
Nie przyznam się, gdzie
jadłam je regularnie do momentu zakończenia ich sezonowego serwowania, nie
będę robić reklamy. Przyznam się tylko, że smakowały mi tak bardzo, że musiałam je odtworzyć w domu, żeby
mieć na wyciągnięcie ręki, zawsze możliwe do wykonania. I są, udały się. Zapraszam na nową odsłonę popularnych tortilli. Z użyciem sosu Tikka
masala, który jest na bazie świeżej
papryki, z dodatkiem
kolendry, kuminu,
imbiru i
czosnku.
Składniki:8 szt. placków tortilla2
filety z kurczaka1
jajko4 łyżki
mąki0,5 szkl.
wodysólpieprz0,5 szkl.
bułki tartej5 łyżek
płatków kukurydzianych (
śniadaniowych)pół
sałaty lodowejogórek zielony (16 grubych plasterków)2 łyżki
majonezu2 łyżki gęstej
śmietany kwaśnej1 łyżka sosu Tikka
masala*
olejPrzygotowanie:
Filety z kurczaka należy umyć i pokroić wzdłuż (równolegle do dłuższego
boku) na 8 kawałków. Włożyć je do
wody i gotować przez 5 minut.Następnie z
jajka,
mąki,
wody, szczypty
soli i sporej szczypty
pieprzu zrobić ciasto o gęstości
śmietany.
Bułkę tartą wymieszać z
płatkami kukurydzianymi (pokruszonymi bardzo drobno), można użyć gotowej panierki z
torebki.
Kurczaka maczać w cieście, obtaczać w panierce i smażyć na dosyć głębokim tłuszczu przez chwilę, aby ciasto nie było surowe.Odłożyć
kurczaka na papierowy ręcznik.
Sałatę lodową pokroić lub rwiemy na drobne kawałeczki.
Ogórek powinien być pokrojony w dosyć grube plastry.Sos do tortilli przygotowujemy mieszając
majonez ze
śmietaną (można użyć gęstego
jogurtu) i dodając sos Tikka.Placki tortilli podgrzać na suchej patelni przez chwilę z każdej strony. Jeśli będą ogrzewać się za długo, zrobią się kruche, wtedy trudno będzie zawinąć tortillę.Na każdy placek ułożyć dwa plasterki
ogórka (obok siebie), na to
sałatę, polać sosem, położyć
kurczaka i zawinąć boki na siebie. Spód podwinąć i tortilla gotowa.Smacznego :)* Sos Tikka
masala sprzedwany jest w słoikach. Można go wykorzystać na zimno do sporządzania
sosów czy dipów lub na gorąco.