Wykonanie
Pączki na koniec karnawału. Moje ulubione, bo mają wszystko to, czego od pączka oczekuję.
Skórkę cytrynową,
wanilię i odrobinę
rumu. Są miękkie i puszyste. Pyszne.Jakiś czas temu prezentowałam Wam
drożdżowe supełki, robiłam je na bazie
mąki chlebowej i uważam, że ta
mąka do wypieków tego typu jest naprawdę odpowiednia, dlatego pączki zrobiłam z jej udziałem i smakują wspaniale.
Składniki:500 g
mąki pszennej chlebowej2
jajka2
żółtka75 g
cukru200 ml
mlekaszczypta
soli7 g suchych
drożdżykilka kropel
aromatu rumowego1 łyżka
spirytusu lub
octu5 łyżek rozpuszczonego
masła2 łyżki esencji waniliowej1 łyżeczka otartej
skórki z cytryny4 łyżki
cukru pudru1 łyżka
soku z cytrynywrzątek
konfitura owocowa2-3 krople
aromatu rumowegoolej do smażeniaPrzygotowanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłym
mleku (pół szklanki), dodać łyżkę
cukru i
mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, dodać
sól,
cukier,
skórkę z cytryny,
wanilię,
rum i
spirytus. Wlać rozczyn, dodać
jajka oraz
żółtka i wyrobić elastyczne, gładkie ciasto. Następnie wlać
masło i ponownie wyrobić ciasto aż wchłonie cały tłuszcz i
zrobi się matowe (nie będzie się błyszczało od
masła).Odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.Z wyrośniętego ciasta formować pączki, odkładać na papier wysypany
mąką. Odstawić w ciepłe miejsce na 25 minut. Można nagrzać piekarnik do najniższej temperatury, wyłączyć grzanie i wstawić pączki.
Olej wlać do wysokiej patelni na wysokość ok 4-5cm. Rozgrzewać po woli, ok 10 minut na średniej mocy największego palnika.Wkładać pączki i smażyć na złoty kolor z każdej strony. Odłożyć na papier, aby odsączyć tłuszcz a następnie przełożyć na metalową kratkę.
Konfiturę wymieszać z
rumem, włożyć do szprycownicy i nadziewać gorące jeszcze pączki.
Cukier puder wymieszać z
sokiem z cytryny i taką ilością wrzątku, aby powstał gładki, dosyć rzadki
lukier. Dekorować pączki.Smacznego :)