Wykonanie
Zupa krem, o wyrazistym smaku i gładkiej konsystencji. Pieczone
pomidory stają się wyraziście słodkie i kwaśne zarazem. Dodatek pieczonego
czosnku dopełnia smak zupy.Podałam z grzankami z
czosnkiem i
tymiankiem. Bardzo nam smakowało.Polecam, zwłaszcza teraz, kiedy o dobre
pomidory nie trudno.
Składniki:8 - 9 dojrzałych, soczystych
pomidorów5 - 6 ząbków
czosnku (ja użyłam
czosnku w pełnych główkach, ale w Polsce takiego nie spotkałam)1
cebulagałązki
tymianku300ml
bulionu warzywnego lub drobiowego
sólpieprzsok z cytrynyoliwa5 kromek
chleba ciabatta (lub
zwykła bułka)1 łyżka
oliwy1 ząbek
czosnku2 gałązki
tymiankusólPrzygotowanie:
Pomidory umyć, przekroić na pół i ułożyć w żaroodpornym naczyniu,
czosnek położyć w łupinkach. Na wierzchu ułożyć gałązki
tymianku, posypać
solą i skropić
oliwą. Włożyć do piekarnika i piec przez 1,5 godziny w temperaturze 180 C.
Cebulę posiekać i zeszklić na
oleju. Dodać upieczone
pomidory (obrane ze skórek) i
czosnek (bez łupinek). Podgrzewać ok 10 minut. Dodać gorący
bulion i gotować 5 minut. Następnie przetrzeć zupę blenderem. Doprawić
solą,
pieprzem, świeżym
tymiankiem i
sokiem z cytryny.Kromki
chleba pokroić w kostkę, włożyć na rozgrzaną, suchą patelnię i podsmażyć, aż się zarumienią.
Czosnek posiekać, dodać
tymianek i szczyptę
soli. Wymieszać z
oliwą.Gotowe sucharki polać powstałą mieszanką, dokładnie wymieszać i włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 C, na 10 minut.Gotową zupę podawać z grzankami.Smacznego :)