ßßß Cookit - przepis na Zupa z pieczonych pomidorów, z tymiankiem i grzankami

Zupa z pieczonych pomidorów, z tymiankiem i grzankami

nazwa

Wykonanie

Zupa krem, o wyrazistym smaku i gładkiej konsystencji. Pieczone pomidory stają się wyraziście słodkie i kwaśne zarazem. Dodatek pieczonego czosnku dopełnia smak zupy.
Podałam z grzankami z czosnkiem i tymiankiem. Bardzo nam smakowało.
Polecam, zwłaszcza teraz, kiedy o dobre pomidory nie trudno.
Składniki:
8 - 9 dojrzałych, soczystych pomidorów
5 - 6 ząbków czosnku (ja użyłam czosnku w pełnych główkach, ale w Polsce takiego nie spotkałam)
1 cebula
gałązki tymianku
300ml bulionu warzywnego lub drobiowego
sól
pieprz
sok z cytryny
oliwa
5 kromek chleba ciabatta (lub zwykła bułka)
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku
2 gałązki tymianku
sól
Przygotowanie:
Pomidory umyć, przekroić na pół i ułożyć w żaroodpornym naczyniu, czosnek położyć w łupinkach. Na wierzchu ułożyć gałązki tymianku, posypać solą i skropić oliwą. Włożyć do piekarnika i piec przez 1,5 godziny w temperaturze 180 C.
Cebulę posiekać i zeszklić na oleju. Dodać upieczone pomidory (obrane ze skórek) i czosnek (bez łupinek). Podgrzewać ok 10 minut. Dodać gorący bulion i gotować 5 minut. Następnie przetrzeć zupę blenderem. Doprawić solą, pieprzem, świeżym tymiankiem i sokiem z cytryny.
Kromki chleba pokroić w kostkę, włożyć na rozgrzaną, suchą patelnię i podsmażyć, aż się zarumienią.
Czosnek posiekać, dodać tymianek i szczyptę soli. Wymieszać z oliwą.
Gotowe sucharki polać powstałą mieszanką, dokładnie wymieszać i włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 C, na 10 minut.
Gotową zupę podawać z grzankami.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchniawhisper.blogspot.com/2012/09/zupa-z-pieczonych-pomidorow-z.html