Wykonanie
Szaszłyk to świetna propozycja, którą za każdym razem można przygotować inaczej, wystarczy zmienić rodzaj
mięsa, warzyw, marynaty,
ziół do posypania, sposób pieczenia (grill lub piekarnik), sos jaki do nich podamy... Absolutne szaleństwo własnej inwencji, coś, co trafia do mnie niezwykle silnie :)Dziś szaszłyki
z piersi kurczaka, marynowanej w
sosie teriyaki z dodatkiem
soku z cytryny, który sprawia, że
mięso jest delikatne i kruche, z suszoną
papryką,
czosnkiem, świeżym
imbirem i
miodem. Przekładany kolorową
papryką,
cukinią,
cebulą oraz
pieczarką.
Składniki:1
pierś z kurczaka (podwójna)2 łyżki marynaty teriyaki1 łyżka
miodu1 łyżeczka
soku z cytrynypół łyżeczki startego
imbirupół łyżeczki suszonego
czosnkupół łyżeczki suszonej
papryki1 łyżeczka
oliwysól1
cukinia3
papryki (najlepiej w różnych kolorach)5
pieczarek2 duże
cebule (np. czerwone)wykałaczkiPrzygotowanie:Wykałaczki namoczyć w zimnej wodzie. Dzięki temu nie spalą się szybko.
Pierś z kurczaka pokroić w spore kwadraty, dodać
sos teriyaki,
sok z cytryny,
oliwę,
sól,
miód,
imbir,
paprykę suszoną i
czosnek. Wymieszać dobrze i odstawić na minimum pół godziny.Warzywa umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
Pieczarki oczyścić i przekroić na ćwiartki.Nadziewać z zamarynowanym
mięsem na wykałaczki.Posypać
solą i
pieprzem, upiec w temperaturze 180 C aż
mięso przestanie być surowe.Można podać z
sosem czosnkowym z tego przepisu.Smacznego :)