ßßß Cookit - przepis na Pogácsa -węgierska bułeczka nadziewana wg Feri ;-)

Pogácsa -węgierska bułeczka nadziewana wg Feri ;-)

nazwa

Wykonanie

Pogácsa - małe, niesłodkie drożdżowe, o warstwowej strukturze – bułeczki.
Mogą być maślane, serowe, ze skwarkami itp.
Ja postanowiłam zrobić nadziewane moim mixem. Nie ukrywam, że to moje jak i mojej rodzinki ulubiona przekąska. Rewelacyjna na śniadanie, kolacje, a nawet jak ktoś ma ochotę to na obiad. My mieliśmy właśnie na sobotnią kolację i jedli, aż im się uszka trzęsły- Poważnie ! ;-) Są naprawdę przepyszne! Troszkę roboty jest przy nich, ale warto.
Składniki na ciasto:
· 500 g mąki
· 50 g drożdży
· 5 łyżek oliwy
· pół szklanki mleka
· pół szklanki śmietany
· 3 łyżki cukru
· 1 jajko
· szczypta sól morskiej
Farsz:
· laska kiełbasy zwyczajnej
· 8 szt. dużych pieczarek
· cebula
· ząbek czosnku
· papryka czerwona słodka w proszku
· sól morska
· pieprz kolorowy
Pomada:
· 1 rozbełtane jajko
Mleko podgrzać i ostudzić by było letnie. Dodać rozkruszone drożdże, cukier i część (250g) przesianej mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. (ja nastawiam piekarnik by było ciepło w kuchni). Ciasto powinno wyrosnąć dwa razy tyle. Potem dajemy resztę przesianej mąki, oliwę, śmietanę sól i 1 jajko ( jajko wcześniej rozbełtać widelcem).
Ciasto dobrze wyrobić by odrywało się od rąk. Ale było lekkie i elastyczne. Rozwałkować na ok 1,5 cm pociąć wzdłuż i wszerz w paski. Następnie wykrawać kółka używając przy tym szklanki ( im większa średnica tym wygodniej). By zrobić jedną bułeczkę potrzebujemy dwie części. Na jedną nakładamy farsz. Zaraz powiem jak zrobić go. A drugą przykrywamy i sklejamy na około.
Farsz- czosnek obieramy i siekamy. Pieczarki kroimy i podsmażamy na maśle, ale wcześniej chwile dusimy z dodatkiem małej ilości wody. Tak samo robimy z cebulą. Kiełbasę kroimy w kosteczkę, smażymy w małej ilości oliwy. Jak wszystko ostygnie to łączmy razem, dodajemy sól, pieprz i paprykę. I farsz gotowy.
Na jedną część nakładamy farsz. A drugą przykrywamy i sklejamy na około.
Smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy w nagrzanym na 180 ‘ C ok 25 min na złoty kolor.
Życzę wszystkim smacznego i gwarantuje, że posmakuje :)
Źródło:http://taste-life-photograph.blogspot.com/2012/04/pogacsa-wegierska-bueczka-nadziewana-wg.html