Wykonanie
Barszcz to chyba najtrudniejsza dla mnie zupa. Kwestia dobrania ilości składników jest bardzo istotna dla smaku zupy. Kiedyś dostałam od koleżanki idealne proporcje do uzyskania tego niesamowitego smaku.
Składniki:- 2
jabłka,- 1 kg
buraków,- 1 łyżka
soli,- 2
kostki rosołowe warzywne,- 4 łyżki
cukru,- 1
liść laurowy,- 2 ziarenka
ziela angielskiego,- 1 łyżeczka
pieprzu w ziarenkach,- 4 łyżki
octu,- 1 łyżeczka
majeranku,- 2 litry
wody.Sposób wykonania:
Buraki obrać, wrzucić do garnka, zalać
wodą i dodać resztę składników.
Jabłka obrać i dodać w całości. Gotować do miękkości
buraków.
Jabłka i
buraki wyjąć, zupę można jeszcze przecedzić przez drobne sito.