Wykonanie
Kurczaka lubię w każdej postaci, a to istotne, jako że ogólnie nie jestem fanem
mięsa. To, które jadam, musi być jak najmniej suche, najlepiej z jakimś sosem. Zatem ten przepis od razu przypadł mi do gustu. Jest
bardziej pikantny niż
kurczak tradycyjnie pieczony w piekarniku. Sos ma ciekawy smak, zatem warto go wykorzystać do polania naszego dodatku do
mięsa, na który idealnie nadaje się
kasza kus-kus.Składniki:- dowolna część
kurczaka (ja dałam podudzia, można podać same udka),- 1 duża
cebula,- 2 ząbki
czosnku,- 2 listki
lubczyku (ew. zmielony),- 1/2 szklanki pikantnego
ketchupu,- 1/2 łyżeczki
imbiru,- 1 łyżeczka
ziół prowansalskich,- 1 łyżeczka
miodu-
sól,
pieprz,
słodka papryka,
pieprz cayenne,-
natka pietruszki.Sposób wykonania:Listki
wegety zalewamy małą ilością wrzątku z dodatkiem
soli.
Kurczaka myjemy, posypujemy lekko
solą,
pieprzem,
słodką papryką i polewamy
wywarem z
lubczyku (jeśli nie mamy listków, to po prostu
kurczaka nasmarowujemy mielonym
lubczykiem). Tak doprawione udka podsmażamy na patelni ok. 10 minut na każdej ze stron.Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. W tym czasie przygotowujemy
ketchup, który mieszamy z
pieprzem cayenne,
imbirem,
ziołami, posiekaną
pietruszką i
miodem.Następnie
kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego posmarowanego tłuszczem. Przykrywamy go pokrojoną w krążki
cebulą i drobno pokrojonym
czosnkiem.
Kurczaka zalewamy sosem z
ketchupu i wkładamy do piekarnika na ok. 45 minut. Co jakiś czas można
kurczaka obrócić, by cały był obtoczony powstałym sosem.
Kurczak idealnie pasuje do
kaszy kus-kus, którą również mieszamy z poszatkowaną
natką pietruszki i zalewamy
wodą z dodatkiem
wywaru z
lubczyku.