Wykonanie
Dla mnie każdy
makaron jest dobry. Ten z boczniakami zwłaszcza.
Grzyby te mają delikatny smak, są dość nietypowe, bo blaszkowate, ale jadalne. Jednak kupuję je, bo nie miałabym odwagi spróbować takiego znalezionego w lesie. Podawane w delikatnym sosie o posmaku
pomidorów i zagęszczonym
serkiem mascarpone, jest
miodem na mych ustach. Do tego prezentuje się dość apetycznie, czego potwierdzeniem jest ręka mojego 3-latka, który dobiera się do potrawy, gdy próbuję zrobić zdjęcie :)
Składniki:- 300 g boczniaków,- 1
czerwona papryka,- 1 duże
cebula,- 2 ząbki
czosnku,- 2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego,- 1 duża łyżka
serka mascarpone,-
sól,
pieprz i
czerwona papryka do smaku,-
olej do smażenia,- ulubiony
makaron.Sposób wykonania:Na głębokiej patelni rozgrzewamy
olej i wrzucamy pokrojoną w kostkę
cebulę oraz drobno skrojony
czosnek. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę
czerwoną paprykę, a chwilę później pokrojone w większe paski boczniaki. Całość dusimy pod przykryciem około 20-30 minut. W tym czasie gotujemy al dente ulubiony
makaron.
Grzyby przyprawiamy
solą,
pieprzem i
czerwoną papryką, dodajemy
koncentrat pomidorowy, a na sam koniec
serek mascarpone, który delikatnie rozprowadzamy.