ßßß Cookit - przepis na Fusilli z tuńczykiem

Fusilli z tuńczykiem

nazwa

Wykonanie

Makaron z tuńczykiem
Składniki na 2 porcje:
200 g makaronu pełnoziarnistego świderki
kilka kropel sosu sojowego
3 łyżki oleju
3 ząbki czosnku
2 cebule
70 ml koncentratu pomidorowego
puszka tuńczyka rozdrobnionego sosie własnym - 120 g
1 papryka czerwona
10 łyżek zimnej wody
sól do smaku
pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Czosnek oraz cebulę posiekać na drobno. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego, umyć pod bieżącą wodą i pokroić w kostkę.
Makaron ugotować al dente. Na patelni rozgrzać olej, dodać czosnek oraz cebulę a następnie dusić przez około 8 minut pod przykryciem.
Koncentrat wymieszać w oddzielnym naczyniu z 10 łyżkami zimnej wody. Następnie dodać do pozostałych składników
i dokładnie wymieszać.
Dodać pokrojoną paprykę oraz tuńczyk odsączony z zalewy, po czym dusić około 5 minut stale mieszając.
Na koniec dodać kilka kropel sosu sojowego i doprawić solą oraz pieprzem do smaku.
Tak przygotowaną potrawę podawać z ugotowanym makaronem fusilli.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_fusilli-z-tunczykiem.html