Wykonanie
Jeśli brakuje Wam pomysłu na to, co zjeść po obiedzie, to proponuję słodką przekąskę, która idealnie nadaje się na deser bądź kolację.
Składniki:- 1 puszka
mleka skondensowanego słodzonego,- 1 szklanka
mleka,- 1 szklanka
wody,- ok. 1,5 szklanki
mąki,- 1
jajko,- szczypta
soli.Sposób wykonania:Aby wykonać masę kajmakową, zamkniętą puszkę
mleka zalewamy całkowicie
wodą i wstawiamy na ogień. Od zagotowania, trzymamy ją na bardzo małym ogniu przez 3 godziny. Co jakiś czas należy dolewać
wodę, by puszka była cały czas przykryta. Po tym czasie wyjmujemy ją z
wody i odstawiamy do wystygnięcia.Gdy masa wystygnie, przygotowujemy naleśniki.
Mąkę,
mleko,
wodę,
jajko oraz
sól łączymy w misce i dokładnie mieszamy. Konsystencja powinna być lejąca i odrobinę gęsta. Na rozgrzanej patelni (ja używam teflonową i bez żadnego tłuszczu) wylewamy placki masy naleśnikowej, rozlewamy ją po całej patelni i smażymy po ok. 1,5 minuty na każdej ze stron.Gotowe naleśniki przekładamy masą kajmakową. Możemy je posypać
kakao lub ozdobić
polewą czekoladową.