Wykonanie
Łazanki to świetna potrawa wielofunkcyjna ,ze tak
powiem, ponieważ może być daniem obiadowym ,
śniadaniowym ( w myśl ze śniadanie powinno być obfite) , może być dla jaroszy i dla mięsożerców .A co najważniejsze jest szybka w przyrządzeniu ,oczywiście jak kluski są gotowe. Ważne również jest to że do łazanek nie muszą być koniecznie kluski kwadraciki ,mogą być inne ,smak nie ucierpi , niestety wizualnie będzie trochę nie tak. No ale wracam do moich łazanek są orginalne to znaczy takie nauczyłam się od mojej mamy przygotowywać.
Sklad1/4
kapusty świeżej (
maze być włoska lub zwykła biała)10 dkg
boczku chudego1
cebula1/2 łyżki
majerankusól,
pieprz do smakuWykananieCiasto wykonuje według przepis na ciasto
makaronowe kroję w kwadraty 1cm x1 cm i gotuję w osolonej wodzie. Nie musi być miękki ponieważ dojdzie jeszcze z
kapustą.
Kapustę kroję w paski a
potem przecinam na mniejsze części.i wrzucam na osoloną kipiącą
wodę i gotuje ok 10 minut.
Boczek kroję w drobną kostkę i wrzucam do głębokiego rondla(
oliwy nie dodaje ponieważ z
boczku wytopi się tłuszcz ) . Jak juz z
boczku są podsmażone skwarki , wrzucam pokrojoną w kostkę
cebulę i podsmażam ja do miękkości ,następnie dodaję ugotowane kluski łazankowe , mieszam , dodaje
majeranku ,
pieprz i sol. Dokładnie mieszam lekko podduszam ok 5-10 minut ( zależy od twardości
kapusty ) Jeśli brakuje jakiś przypraw to jest czas na dodanie Danie gotowe. SMACZNEGO