Wykonanie
To nic innego jak pieczone
ziemniaki i
zsiadłe mleko. Ja trochę zmieniłam to danie i dostosowałam do podniebienia moich domowników. Mając na względzie moje wnuczki. Niestety nie łatwo je zmusić do jedzenia.Dodatkowym atutem tego nad wyraz prostego dania jest to że można wykorzystać
ziemniaki które zostały z obiadu poprzedniego dnia. Często tak robię i w tym przypadku też tak było.

Składniki1. 10 szt ugotowanych
ziemniaków2. małe opakowanie
kefiru3. 200g
twarożku4. 3 - 4 łyżki gęstej
śmietany lub
jogurtu5.
ogórek świerzy6.
koperek i
natka - ( według uznania) ja
daje dużo7.
sól ,
pieprz do smaku8.
olej do smażenia.Wykonanie- Ugotowane
ziemniaki pokroić na ósemki lub na połówki. Wrzucić na rozgrzaną
oliwę. Smażyć kilkachwil z każdej strony. (aż skórka lekko zbrązowieje.)- Do naczynia przełożyć
twaróg, dodać
kefir i
śmietanę , wymieszać. Można zmiksować.- Posiekać
koperek i
natkę pietruszki.
Ogórek obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do
twarożku. Wymieszać.- Doprawić
solą i
pieprzem- Na talerz wyłożyć
ziemniaki i
twarożek.Obiad nie specjalny, jednak u nas lubimy od czasu do czasu coś takiego. Ostatecznie można urozmaicić to danie i dodać
jajko sadzone lub jak to moja polówka lubi, podsmażone płaty chrupiącego
boczki.