Wykonanie
Powracając myślami do moich, minionych już niestety, wakacji, zajęłam się studiowaniem kuchni greckiej. To, co najbardziej mi zasmakowało, to oczywiście
oliwki i
oliwa z oliwek. Ciągle wspominam także smak oryginalnego
sosu tzatziki,
jogurtu greckiego z
owocami i
fety. Poza tym, zauroczyły mnie wszelkie ciasta na bazie
miodu i
cynamonu właśnie.Wczoraj zainstalowałam na swoim telefonie aplikację "PRZEPISY.PL", gdzie znajdziemy wiele ciekawych propozycji z różnych zakątków świata. Tam właśnie znalazłam mój dzisiejszy przepis (troszkę go zmodyfikowałam), który gorąco polecam :)*porcja dla 2-3 osób:-2
piersi kurczaka-
bulion warzywny-1 saszetka ugotowanego,
ciemnego ryżu-3
cebule-1
żółta papryka-łyżeczka
cynamonu-pół szklanki
rodzynek-łyżeczka rozdrobnionej
kolendry-szczypta
pieprzu-szczypta
soli-
oliwa z oliwek do smażenia
Piersi kurczaka umyj, osusz i pokrój w drobne paski. Przesmaż je na rozgrzanej
oliwie i odstaw.
Cebulę pokrój w piórka i przesmaż.
Paprykę oczyść z pestek, pokrój w pasy i dodaj do
cebuli razem z
kurczakiem. Przypraw potrawę
kolendrą,
solą,
pieprzem i
cynamonem. Dosyp do tego
ryż i
rodzynki, smaż chwilę.W szklance wrzątku rozpuść
bulion i dodaj na patelnię. Duś wszystko ok. 15 minut.Smacznego!