Wykonanie
czyli pieczony
pstrąg ...
Składniki ( dla jednej osoby)
pstrąg wypatroszony4 ząbki
czosnku4 łyżki
soku z cytryny +
cytryna do skropienia po upieczeniu2 łyżki
pieprzu cytrynowegosólłyżka
masłaniekoniecznie - pół
papryczki peperoniPrzygotowanie:
Pstrąga dobrze myję, osuszam, odkrawam głowę.Do moździerza wkładam :
czosnek przeciśnięty przez praskę,
sok z cytryny,
pieprz cytrynowy,
sól oraz
masło - wszystko dobrze mieszam, ugniatam.Do
pstrąga wkładam powstałą masę, część nakładam na grzbiet, pozostały płyn wlewam również do środka i polewam po grzbiecie.Na grzbiet układam pokrojoną papryczkę.Zawijam w folię i wkładam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, piekę 15 minut po czym rozwijam folię i pozwalam by
pstrąg się dopiekł przez 5 minut.I gotowe :) Pyszny i zdrowy obiad. Polecam :)