Wykonanie
Składniki :
polędwica wieprzowa długa2
cebuledwie solidne garście
grzybów suszonychkasza jęczmienna perłowa średnia firmy Kupiec
masłosól,
pieprz2 łyżeczki
majeranku1/2 łyżeczki
lubczyku1/2 łyżeczki
tymianku2 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskęPrzygotowanie :
Polędwiczki kroję w plastry, lekko rozbijam dłonią. Nacieram
majerankiem,
lubczykiem,
tymiankiem,
czosnkiem,
solą i
pieprzem.
Grzyby dokładnie płuczę. Zalewam około 3 szklankami wrzątku, zakrywam przykrywką i gotuję około 30 minut.
Cebulę kroję.
Cebulę podsmażam na
maśle - zdejmuję z patelni.
Polędwiczki obsmażam na
maśle.
Grzyby odcedzam ,
wodę w której się gotowały, dodaję do polędwiczek, dokładam
cebulę.Duszę pod przykryciem około 20 minut, zdejmuje pokrywkę i odparowuje część
wody około 15 minut.Do wrzącej osolonej
wody ( 2
kubki) dodaję 1 kubek wypłukanej
kaszy i łyżeczkę
masła, gotuję na dużym ogniu aż
woda zacznie wyparowywać. Zakrywam przykrywkę i na małym ogniu, mieszając gotuję 10 minut. Po czym zostawiam
kaszę pod przykrywką na 5 minut.Pogotowane
grzyby kroję w paseczki. Obsmażam na
maśle.Przygotowaną
kaszę, mieszam z
grzybami, obok układam duszone
polędwiczki.I gotowe :)