Wykonanie
Składniki :0,5 kg
prawdziwków2 kotlety karkowe100 ml
śmietany 18 %1
liść laurowy2
ziele angielskie1 łyżeczka
majeranku1 łyżeczka
tymianku1/2 łyżeczki
lubczyku1 łyżeczka
pieprzu ziołowegosól,
pieprz+ kluski śląskie
masło1
cebulaPrzygotowanie :
Grzyby dokładnie oczyszczam, kroję.Do garnka wkładam
grzyby i posiekaną
cebulę. Dodaję
liść laurowy i
ziele angielskie, przyprawiam
solą i
pieprzem. Dodaję 2 łyżki
masła. Na wolnym ogniu , mieszając duszę 30 minut. Po około 10 minut dolewam
wody tak by
grzyby nie przywarły do dna garnka.Kotlety rozbijam, obsypuję
majerankiem,
tymiankiem,
lubczykiem i
pieprzem ziołowym.Obsmażam na
oleju. Dodaję uduszone
grzyby, dolewam
wody. Pod przykryciem duszę około 40-50 minut.Dodaję
śmietanę, mieszam i odparowuje sos.Podaję
mięso polane sosem z kluskami śląskimi.