ßßß Cookit - przepis na Pierś kaczki po polsku

Pierś kaczki po polsku

nazwa

Wykonanie

Składniki :
2 piersi kacze
ciasto francuskie
2 jabłka
słoik żurawiny do mięs
3 średniej wielkości buraki
3 łyżki miodu wielokwiatowego
2 ząbki czosnku
2 łyżki octu z czerwonego wina
2 ziela angielskie
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki chili
4 łyżki oliwy
sól, pieprz
cukier trzcinowy
skóra otarta z 1/4 pomarańczy
Przygotowanie :
2 łyżki miodu, 4 łyżki oliwy, 1 łyżkę octu, 1 łyżkę majeranku, 1 łyżeczkę tymianku, skórkę otartą z 1/4 pomarańczy, 2 ziela angielskie, 1/2 łyżeczki chili oraz 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę - dokładanie mieszam.
Skórę na kaczce nacinam w kratkę. Przyprawiam z każdej strony solą i pieprzem. Wkładam do marynaty i chowam do lodówki na 2 godziny.
Buraki obieram, kroję w kostkę, zalewam wrzątkiem tak by woda sięgała około 1 cm nad poziom buraków, dodaję 1 łyżkę octu i 1 łyżkę miodu. Gotuję pod przykryciem do miękkości.
Ciasto francuskie kroję w prostokąty, kuję widelcem by zbytnio nie urosło i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na około 6 minut.
Jabłka kroję w plastry.
Na podpieczone ciasto układam kleks żurawiny, plaster jabłka i posypuję szczyptą cukru trzcinowego - wstawiam do piekarnika na około 5-8 minut.
Ugotowane i ostudzone buraki miksuję na puree , doprawiam solą i pieprzem. Przekładam ponownie do garnka by podgrzać jak kaczka będzie gotowa.
Piersi kacze odsączam za pomocą ręcznika papierowego, układam na rozgrzanej patelni z 1 łyżeczką oleju skórą do dołu. Smażę na małym ogniu 3 minuty, obracam kaczkę i smażę 2 minuty.
Przekładam na naczynie żaroodporne skórą do góry i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na około 15 minut, tak by temperatura wewnętrzna mięsa wynosiła 65-67 stopni.
Po wyjęciu kaczki, odstawiam na około 8-10 minut by mięso odpoczęło, następnie kroję w plastry.
Podaję kaczkę, puree buraczkowe, ciasteczka z jabłkiem i konfiturę z żurawin
Źródło:http://myszkagotuje.blogspot.com/2014/07/piers-kaczki-po-polsku.html