Wykonanie
Składniki :2 piersi kacze
ciasto francuskie2
jabłkasłoik
żurawiny do
mięs3 średniej wielkości
buraki3 łyżki
miodu wielokwiatowego2 ząbki
czosnku2 łyżki
octu z
czerwonego wina2
ziela angielskie1 łyżka
majeranku1 łyżeczka
tymianku1/2 łyżeczki
chili4 łyżki
oliwysól,
pieprzcukier trzcinowyskóra otarta z 1/4
pomarańczyPrzygotowanie :2 łyżki
miodu, 4 łyżki
oliwy, 1 łyżkę
octu, 1 łyżkę
majeranku, 1 łyżeczkę
tymianku, skórkę otartą z 1/4
pomarańczy, 2
ziela angielskie, 1/2 łyżeczki
chili oraz 2 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę - dokładanie mieszam.Skórę na
kaczce nacinam w kratkę. Przyprawiam z każdej strony
solą i
pieprzem. Wkładam do marynaty i chowam do lodówki na 2 godziny.
Buraki obieram, kroję w kostkę, zalewam wrzątkiem tak by
woda sięgała około 1 cm nad poziom
buraków, dodaję 1 łyżkę
octu i 1 łyżkę
miodu. Gotuję pod przykryciem do miękkości.
Ciasto francuskie kroję w prostokąty,
kuję widelcem by zbytnio nie urosło i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na około 6 minut.
Jabłka kroję w plastry.Na podpieczone ciasto układam kleks
żurawiny, plaster
jabłka i posypuję szczyptą
cukru trzcinowego - wstawiam do piekarnika na około 5-8 minut.Ugotowane i ostudzone
buraki miksuję na puree , doprawiam
solą i
pieprzem. Przekładam ponownie do garnka by podgrzać jak
kaczka będzie gotowa.Piersi kacze odsączam za pomocą ręcznika papierowego, układam na rozgrzanej patelni z 1 łyżeczką
oleju skórą do dołu. Smażę na małym ogniu 3 minuty, obracam
kaczkę i smażę 2 minuty.Przekładam na naczynie żaroodporne skórą do góry i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na około 15 minut, tak by temperatura wewnętrzna
mięsa wynosiła 65-67 stopni.Po wyjęciu
kaczki, odstawiam na około 8-10 minut by
mięso odpoczęło, następnie kroję w plastry.Podaję
kaczkę, puree
buraczkowe,
ciasteczka z
jabłkiem i
konfiturę z
żurawin