Wykonanie
Składniki :
pierś kurczakapół opakowania
jogurtu bałkańskiego ( albo jedno mniejsze)3 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę2 łyżeczki
chili1/2 łyżeczki
imbiru1/2 łyżeczki rozgniecionej
kolendrysok wyciśnięty z połowy
cytrynysól1 łyżeczka
przyprawy do gyrosaSałatka :mix
sałatpomidorki koktajlowezielony
ogórek1/2
czerwonej cebuli1/2
papryki czerwonejsok wyciśnięty z połowy
limonkiłyżeczka
musztardy sarepskiej1 przeciśnięty przez praskę ząbek
czosnkusól,
pieprz3 rozgniecione ziarna
kolendryłyżka
oliwy+
chlebki pita, które podgrzałam na grilluPrzygotowanie :
Kurczaka kroję w kostkę.
Jogurt mieszam z
czosnkiem,
chili,
imbirem,
kolendrą,
sokiem z cytryny,
solą,
przyprawą do gyrosa.Wkładam
kurczaka do marynaty i zostawiam 5 godzin w lodówce.
Kurczaka smażę na
oliwie.
Sałatka :Warzywa kroję, mieszam z
sałatami.
Sok z limonki łączę z
oliwą,
musztardą,
czosnkiem,
kolendrą,
solą i
pieprzem.Warzywa zalewam dresingiem, mieszam.Podaję
kurczaka,
sałatkę i grillowane
pity.